Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Donna Mamma Pizza Napoletana, Budapest

Egy szelet Nápoly a főváros szívében

2022. április 06. - Csabi Konyhája

A budapesti Donna Mamma ugyan már néhány éve stabilan része a fővárosi gasztro élet éllovasainak, de mindezidáig valahogy kimaradt a teszt részemről. Hogy ha esetleg valaki nem ismerné még a helyet, egész röviden „csak” annyit jegyeznék meg, hogy a mára már 7 egységgel büszkélkedő Bamba Marha burgerező lánc tulajdonosi körébe tartozik ez az étterem is, aminek mi sem lehetne egyértelműbb jele, mint hogy az Astoriánál működő Bamba mellett, lényegében közös átjáróval, egybenyitva működik a két étterem. Azt azért mindenképp fontos megjegyezni még, hogy nem bízták a srácok a véletlenre, hiszen egészen Nápolyig utaztak és el is végezték a tanfolyamot, ahol a tökéletes pizzakészítés minden csínját-bínját ellesték. Hogy jól vizsgáztak, arra mi sem lehetne egyértelműbb bizonyíték, hogy időközben már meg is kapták Európában 300, hazai szinten pedig másodikként az AVPN minősítést. Ennyi szakmai előszó után, nézzük is hogy miről van itt szó!

dsc03524.JPG

Ahogy az az eddigiek alapján egyértelművé válhatott, itt a nápolyi stílus képviselteti magát, tehát vékony, ropogós tésztaalap, inkább minimalistába, de közel sem unalmasba! hajló feltétezés jellemzi az állandó étlapot, amin azért így is bőven találunk érdekes összeállításokat, de azért biztos ami biztos, kapunk még hónapról hónapra egy-egy új kreációt is. Az alapanyagok terén egyértelműen csakis a minőségé a főszerep, így aztán a nápolyi dupla nullás liszten és a San Marzano paradicsom a lehető legtermészetesebb összetevője az összeállításoknak. Az étterembe lépve egyébként letisztult, jópofa design és kedves, segítőkész személyzet fogad és persze azonnal megakad az ember szeme a kemencén, ahol mindössze 60-90 másodperc alatt készülnek el a különböző kerek tésztacsodák.

A carbonara pizzán már első olvasatra is megakadt a szemem, úgyhogy azt egyértelműen meg kellett kóstolnom! Idehaza ugye a köztudatban sok ember számára még mindig a fokhagymás tejszínes tésztával egyenlő a carbonara, így aztán tényleg kíváncsi voltam, hogy egy ennyire autentikus, olaszos helyen hogyan sikerül egy pizza formájában újragondolni ezt a csodás tésztaételt. A tésztára pancetta, pacorino, tojás, mozzarella, tört feketebors és extra szűz olívaolaj kerül a leírás szerint nekem pedig már első ránézésre feltűnt, illetve nem teljesen értettem a szalonna szeleteket. Szerintem kockázva vagy csíkozva sokkal jobban adta volna és ízvilágában számomra hiányzott is egy erőteljesebb szalonna íz és a leírásban beígért tört feketeborsot se nagyon találtam, így egy kicsit nekem ízszegény volt a pizza, nem annyira hozta számomra a carbonara életérzést. Ettől függetlenül amúgy rendben volt a mű, a tészta olyan szintű sokkot okozott, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, a kellő mennyiségű sajt és tojás is tette a dolgát, és a néhány levél bazsalikom is megadta azt a bizonyos pluszt. Az említett két hiányosságot mondjuk azért sajnáltam.

dsc03527_1.JPG

dsc03529_1.JPG

A másik választott a crudo lett, hiszen mindenképp akartam paradicsomos alapú pizzát is kóstolni, és hát milyen jól tettem! A tésztára paradicsom, prosciutto crudo, parmezán, mozzarella, extra szűz olívaolaj és rukkola került. Itt már megkaptam az előző versenyzőnél hiányolt ízrobbanást is, a már méltatott tökéletes tészta a rendkívül ízletes paradicsomos alappal már önmagában is hihetetlen katarzist okozott volna, de az igencsak bőkezűen adagolt prosciutto a rukkolával együtt tényleg minden egyes falattal Olaszországba repíti az embert. Az külön tetszett mindkét pizza esetében, hogy rendkívül szaftosak az összeállítások és annak ellenére, hogy papírvékony tészta az alap, rendkívül laktató. A pizzák mellé kortyolt házi bodzaszörp számomra tökéletes kísérő volt, de a szokásos üdítők mellett sörök is szerepelnek az itallapon.

dsc03525.JPG

dsc03526.JPG

Mindent összevetve tehát egyértelműen pozitív élményekkel gazdagodtam és egész biztosan vissza fogok majd térni még, harám tör a pizzázhatnék. 

Megjegyzés: A tesztelés még január végén történt, csak közben meghalt a gépem, rajta a megírt cikkel és a képekkel, de végül csak létrejött a poszt! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4917798603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása