Nagy kedvencem a sütőtök, ahogy a túró is, így aztán nagyot nem tévedhettem, amikor a szóban forgó süti elkészítésére adtam a fejem, amihez a Femina oldalán futottam bele egy nagyon szimpatikus receptbe, amit most szokásomtól eltérően lényegében változtatás nélkül készítettem el.
HOZZÁVALÓK
500g sült sütőtök (Hokkaido, de persze lehet más fajta is)
500g túró
180g kristálycukor
2 csomag vanillin cukor (2x12g)
4 tojás (M)
1tk fahéj
2ek kefír
2ek kukoricakeményítő
vaj a tepsi kikenéséhez
1ek búzadara
Kezdésként megsütöttem két Hokkaido tököt, amiből nekem pont 500g tök lett a végeredmény, amit botmixerrel pürésítettem és 2 tojás, 60g cukor, 1tk fahéj és egy cosmag vanillin cukor hozzáadása után jó alaposan összekevertem ezt a sütőtökös alapot. Egy másik tálban villával áttörtem 500g túrót, amihez hozzáadtam 2ek kefírt, 2 tojást, egy csomag vanillin cukrot, 2ek kukoricakeményítőt, 120g cukrot és ezt is alaposan összekevertem. Egy kisebb kivajazott tepsibe 1ek búzadarát szórtam, majd először a túrós alapot egyengettem el, majd ráborítottam a sütőtökös keverékemet is és határozott mozdulatokkal egy spatula segítségével igyekeztem kialakítani a márványozott keveredést. 170 fokra előmelegített sütőbe toltam és 35 perc alatt készre sütöttem. Mivel a süti elkészülte után el kellett mennem otthonról, így most kivételesen ki tudtam várni, míg teljesen kihűl és csak ekkor szeleteltem fel.
Az egyetlen igazán komoly gond ezzel a sütivel, hogy mivel nem csak eszméletlenül finom, de tészta hiányában egészen elképesztően lágy és könnyed az egész, így konkrétan lehetetlenség abbahagyni. Én konkrétan a fél tepsivel megettem hirtelen felindulásból. A két réteg csíkozott keveredése ugyan nekem nem jött össze, de ettől függetlenül én maximálisan elégedett voltam a végeredménnyel.