A SÓBORS oldalon láttam ezt a receptet, ami annyira megtetszett, hogy lényegében változtatás nélkül el is készítettem ezt a finomságot. Az almás sütiket eleve nagyon szeretem, a leveles tésztával se nagyon lehet mellélőni, úgyhogy igazából előre borítékolni lehetett a sikert, főleg, hogy korábban hasonló témakörben már készítettem mennyei túrós és tökös-mákos lepénykéket is.
HOZZÁVALÓK (12db)
600g alma (Golden)
100g cukor
80g vaj (82%)
fél citrom leve
6g őrölt fahéj
20g keményítő
2ek víz
2x275g leveles tészta
12g vanillincukor
1 tojás (M)
Első körben az almás tölteléket készítettem el, amihez az almákat meghámoztam, kicsumáztam és kb. 2cm-es kockákra vágtam. Egy lábasban felmelegítettem a vajat majd rádobtam az almát a citrom levével, a cukorral és a fahéjjal együtt és alacsony hőfokon 8 percig rotyogtattam, majd ekkor hozzáöntöttem a vízzel kikevert keményítőt és még 2 percig kavargattam, ami idő alatt szépen be is sűrűsödött az egész.
Két csomag bolti levelestésztával dolgoztam amiket a kibontás után igyekeztem 6-6 egyforma négyzetre vágni. Egy tojást felvertem és a vanillincukorral elkevertem, majd a tészta széleit lekentem vele. Egy-egy evőkanálnyit pakoltam minden egyes tésztára az almás szakanyagból majd félbehajtottam úgy, hogy háromszögeket kapjak, a széleiket villával lenyomogattam és 190 fokra előmelegített sütőbe toltam légkeveréses funkciót használva és 20 perc alatt készre sütöttem.
Ezután már csak két borzasztó nehéz dolgunk van. Egyrészt megvárni, hogy kicsit hűljön, majd utána önuralmat gyakorolni, hogy ne faljuk be az egészet egyszerre. Ez az almás töltelék valami egészen fantasztikus, a légies leveles tésztás burokkal pedig csak úgy eteti magát az egész. Egy tényleg szuper kis egyszerű alternatíva, ha valami kis finomságot csinálna az ember gyorsan. Frissen, ropogósan, de még másnap is isteni finom!