A blog rendszeres olvasói minden bizonnyal már tisztában vannak határtalan sütőtök fanatizmusommal. Legnagyobb kedvencem a sült sütőtökből készült krémleves, de töltött témakörben is alkottam már egy nagyot korábban. Most ismételten ez utóbbiban gondolkoztam, a készülő nagy műhöz pedig már a legelején kitaláltam, hogy a még legutóbbi békéscsabai hazalátogatásom alkalmával fővárosba cipelt szeretetcsomag utolsó mohikánjaként árválkodó egy szál házikolbász lesz a legmegfelelőbb társam.
Két kisebb (1-1kg) kanadai sütőtököt vásároltam, amiket alaposan megmostam, majd a félbevágást és kikaparást követően 200 fokra előmelegített sütőbe helyeztem, 45 perc alatt készre sütöttem. Az időtartam persze változó, érdemes villával ellenőrizni a puhaságot. Ugye az alapanyag ez esetben is sarkallatos kérdés, nekem sikerült nagyon jól választanom, mert nem csak hogy jól nézett ki, de iszonyatosan finom, mézédes kis tököcskék voltak ezek. Félretettem hűlni, közben nekiláttam a töltelék elkészítésének.
Egy evőkanál sült zsíron 5 percen keresztül pirítottam 4 szál felkarikázott újhagymát, amit közben megszórtam 1tk sóval, illetve bőségesen borsoztam frissen őrölt tarkaborssal. Erre jöhetett az apróra kockázott csabai házikolbász (20dkg) és újabb 5 percnyi pirítás, közben szépen zsírt eresztett a kolbi és mennyei illatfelhő vette át az uralmat a konyhában. A folytatásban 1ek mustárt, 1 csokor apróra vágott friss petrezselymet és az egyik fél sült tök húsát is hozzákevertem még a kolbászos-hagymás alaphoz, utolsóként pedig egy konzervnyi lecsepegtetett kukorica került még a lábasba. Ekkor jött az isteni szikra, hogy adok még 1tk habanero chili szószt is az egészhez, hiszen korábban már a krémlevesnél is bejött nekem ez a kombó. :) Mit is mondhatnék, illatra és ízre is teljesen letaglózott a töltelék az első kóstolás után, így már nem is volt más teendőm, mint szépen beletölteni a tökökbe, majd a tetejükre 20dkg füstölt edami sajtot halmoztam és még 20 percre visszatoltam a 150 fokos sütőbe.
Látványra és illatra is gyönyörűséges lett a végeredmény, de ami még ennél is fontosabb, hogy bizony olyan ízvilágot sikerült összehozni, amivel nem minden nap találkozik az ember. Mondjuk én eleve nagyon szeretem az extrém párosításokat, ízkavalkádokat, márpedig ez egy tényleg nagyon különleges finomság lett! Az édeskés tök nagyon jól együtt dolgozik a pikáns, csípős habaneróval megbolondított kolbászos töltelékkel és a füstölt sajt pedig felteszi a koronát erre az ízbombára. Nem szoktam túl sűrűn kétszer elkészíteni ugyanazt az ételt, de ezt egészen biztos, hogy többször elő fogom még venni! :) (6 adag)
Másnap, újramelegítve is isteni!!!