Nagyon szeretem a keleties, egzotikus ízvilágú ételeket, ehhez képest viszonylag ritkán szoktam ebben a témakörben alkotni, ha mégis, akkor az esetek többségében leves a végeredmény. Jelen recepthez egy üveg bambuszrügy adta az inspirációt és mondhatni hamar összeállt fejben az elkészítendő mű.
Egy lábasban előzetesen felhevített olajra dobtam egy fej apró rózsáira szedett brokkolit és kb. 3-4 percig aktív kevergetés mellett egy kicsit megpirítottam, illetve közben fél deci vízzel is felöntöttem. Ezután jöhetett a többi zöldség is: 2 kisebb répa julienne-re vágva, egy nagyobb szár póréhagyma felkarikázva, egy piros kaliforniai paprika felcsíkozva és két gerezd fokhagyma reszelve. Sóztam, borsoztam, 1tk őrölt cayenne-nel és gyömbérrel, valamint kurkumával is megszórtam és még 5 teáskanál szójaszósszal is meglocsoltam. Jó alaposan összekavartam és még további 4-5 perc aktív kavargatás mellett el is készült a zöldség szekció, amit ekkor félrehúztam és fedővel lefedve pihentettem.
Egy serpenyőben felhevített olajra dobtam a 75dkg felcsíkozott csirkemellet, amit sóztam borsoztam és 2tk őrölt gyömbérrel fűszereztem és aktív kevergetés mellett 5 perc alatt el is készült a husi, amit ekkor hozzáöntöttem a zöldséges alapomhoz, felöntöttem egy kis konzervnyi (165ml) kókusztejjel és a forrást követően még pár percig együtt forraltam a lábas tartalmat, majd utolsó lépésként hozzáadtam a lecsöpögtetett bambuszrügyet (180g) és egy csokor apróra vágott friss koriandert. Jó alaposan összekevertem és még pár percig tovább rotyogtattam a mesésen illatozó zöldséges csirkét.
Ezúttal spóroltam magamnak egy extra feladatot és vettem egy nagy adag csípős zöldséges rizst a kínai büfében és erre szedtem rá az egyébként önmagában is simán helytálló zöldséges csirkéből. Elég brutális ízbomba született, amiben leginkább a gyömbér és a koriander uralkodik. A zöldségek kellemesen roppanósak maradtak, bár már kicsit a puha felé hajlottak, én jobb szeretem a nem szétfőtt, még roppanós zöldségeket, de persze ízlés kérdése. Tálalásnál még további szójaszószos locsolással tovább lehet fokozni a már amúgy sem szerény ízélményt. (4 emberes adag)