Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Tökös lapcsánka kapros tejföllel

Egyszerűen és gyorsan elkészíthető finomság

2020. július 13. - Csabi Konyhája

Jó pár évvel ezelőtt már szerepelt itt a blogon egy jó kis kolbászos lapcsánka recept, és akkor meséltem is az igen régi rajongásomról, miszerint még gyerekkoromban egy karácsonyi vásárban ismerkedtem meg eme finomsággal. A cikkben szereplő verziót és egy cukkinis változatot is készítettem később pár alkalommal a budapesti hosteles Csabi Konyhája események keretein belül nagy sikerrel. Aztán nemrég eszembe jutott, hogy méltatlanul mellőztem az utóbbi pár évben ezt a finom csemegét és ezúttal gyalult tökkel a főszerepben fogtam hozzá a lapcsánka sütögetésnek.

dsc08802.JPG

0.5kg reszelt tök mellé egy fej (24dkg) reszelt lilahagymát is egy szűrőbe tettem és lecsepegtettem, kinyomkodtam. Egy tojást is beleütöttem, valamint sóztam, borsoztam és 14dkg lisztet is adtam hozzá, majd kézzel jó alaposan összekevertem, átgyúrtam. Pár percig pihentettem, amíg 2ek tejfölt kikevertem 2tk kaporral. Egy serpenyőben felhevítettem némi olajat majd 2-2 evőkanálnyit adagoltam a tökös masszámból, amit gyorsan el is lapítottam. Közepes hőfokon 3-3.5 percig sütöttem mindkét oldalát, ami idő alatt szépen meg is sült. 

Nekem 7 lepénykém született összesen, ami egyébként köretként is funkcionálhat, de a kapros tejföllel gazdagon megkenve akár önmagában is megállja a helyét. 

dsc08797.JPG

dsc08808.JPG

dsc08804.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5116001752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2020.07.14. 10:03:42

Jó ötlet a kapros/fokhagymás/sajtos/szömörcés/chilis/stb. tejföl!

egyinges 2020.07.14. 10:07:29

Nagyon jól néz ki! Egy baj van csak, hogy személy szerint én két dologtól rettegek, mint ördög a tömjénfüsttől: kapor és tök. Ettől függetlenül biztos nagyon jó.

Attilajukkaja 2020.07.14. 11:16:03

@egyinges:
Nem tudom, mi a gondod a tökkel, de ha tócsniba teszik, nincs tökfőzelék íze. :o)
A kapor helyettesíthető más ízesítővel, a tök meg cukkinivel, ha muszáj. Szerintem.

enrikokaruszo 2020.07.14. 12:06:32

hogy születik egy ilyen adat: 14 dkg liszt
a lapcsánka persze jó

eduatest 2020.07.14. 13:05:00

Bár nekem elsőre fura volt de almapürével (Apfelmus) a lapcsánka jobb mint tejföllel.

Attilajukkaja 2020.07.14. 13:28:10

@eduatest:
De akkor az már desszert. Nem?

Galerida 2020.07.14. 14:02:28

Nem túlzás 24 dkg hagyma 50 dkg tökhöz?

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2020.07.15. 09:07:01

@egyinges: hahaha, igen, de amúgy ahogy @Attilajukkaja is írta, lényegében egyáltalán nincs tök íze, szóval nem kell félni tőle. érdekes, hogy kiskoromban meg nem ettem volna a tökfőzeléket, aztán felnőtt fejjel egyik nagy kedvencem lett. :)

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2020.07.15. 09:07:54

@enrikokaruszo: a kérdés jó, nálam mindig ilyen érdekes adatok vannak, de így utólag belegondolva, kicsit több liszt mehetett volna bele, de amúgy jó volt így is :)

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2020.07.15. 09:11:43

@Galerida: hát ez szerintem megint csak ízlés kérdése, de nálam nincs olyan, hogy "sok hagyma", amúgy szerintem nem lett sok, illetve túlzottan hangsúlyos az ízvilágban.