Jó pár évvel ezelőtt már szerepelt itt a blogon egy jó kis kolbászos lapcsánka recept, és akkor meséltem is az igen régi rajongásomról, miszerint még gyerekkoromban egy karácsonyi vásárban ismerkedtem meg eme finomsággal. A cikkben szereplő verziót és egy cukkinis változatot is készítettem később pár alkalommal a budapesti hosteles Csabi Konyhája események keretein belül nagy sikerrel. Aztán nemrég eszembe jutott, hogy méltatlanul mellőztem az utóbbi pár évben ezt a finom csemegét és ezúttal gyalult tökkel a főszerepben fogtam hozzá a lapcsánka sütögetésnek.
0.5kg reszelt tök mellé egy fej (24dkg) reszelt lilahagymát is egy szűrőbe tettem és lecsepegtettem, kinyomkodtam. Egy tojást is beleütöttem, valamint sóztam, borsoztam és 14dkg lisztet is adtam hozzá, majd kézzel jó alaposan összekevertem, átgyúrtam. Pár percig pihentettem, amíg 2ek tejfölt kikevertem 2tk kaporral. Egy serpenyőben felhevítettem némi olajat majd 2-2 evőkanálnyit adagoltam a tökös masszámból, amit gyorsan el is lapítottam. Közepes hőfokon 3-3.5 percig sütöttem mindkét oldalát, ami idő alatt szépen meg is sült.
Nekem 7 lepénykém született összesen, ami egyébként köretként is funkcionálhat, de a kapros tejföllel gazdagon megkenve akár önmagában is megállja a helyét.