Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Batátás tészta

A klasszikus krumplis tészta recept egy kissé újragondolva

2022. november 15. - Csabi Konyhája

Nagyon nagy kedvencem a batáta, vagy másnéven édesburgonya, aminek ugye semmi köze a burgonyához. Szívesen kísérletezgettem korábban már, hogy klasszikus receptekben lecseréltem a krumplit batátára (rakott krumpli, paprikás krumpli) igencsak nagy sikerrel. Így aztán most elérkezett az ideje, hogy egy szintén nagy klasszikust és egyébként általam igencsak kedvelt egyszerű ételt, a krumplis tésztát gondoljam újra batáta felhasználásával. Ehhez pedig egy a SÓBORS oldalán nemrégiben látott recept szolgált ihletforrásul.

dsc04391.JPG

Kezdésként meghámoztam és 2-3 centis darabokra kockáztam 500g édesburgonyát, amit kis olaj és némi só társaságában egy lezárt zacskóban alaposan összeráztam majd sütőpapírral bélelt tepsire halmoztam. A batáta kockák közé pedig 8 gerezd (33g) fokhagymát is elhelyeztem hámozatlanul. 200 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses funkcióval) fél óra alatt készre sütöttem. Egy nagyobb tálban egy villával összetörtem az édesburgonyát és a héjuktól megszabadított fokhagyma gerezdeket is, 2-2tk füstölt pirospaprikával és kakukkfűvel, valamint 1-1tk őrölt feketeborssal és sóval is fűszereztem, majd 200ml tejszín (20%) és 100g reszelt sajt hozzáadását követően alaposan összeforgattam ezt a fantasztikusan illatozó egyveleget. Valamilyen érlelt, kemény sajtot javasolnék jelen esetben, de persze ez abszolút ízlés dolga.

dsc04387.JPG

Közben készre főztem 500g tésztát, ami persze tetszés szerint variálható, én a fodros nagykocka mellett döntöttem. A tészta főzővizéből tettem félre, a leszűrt tésztát pedig alaposan összekevertem a batátás szakanyagommal. Közben ízlés szerinti mennyiségű főzővizet is adjunk hozzá, ez nálam egy merőkanál volt és így egy pont optimális, krémes, szaftos állagot sikerült elérnem. Tálalásnál még reszeltem rá némi sajtot és már alig vártam, hogy megkóstolhassam, mert az illatfelhő valami egész egyszerűen frenetikus volt! Az ízvilág ehhez illő módon kellően brutális és egyszerűen semmihez sem fogható. Kicsit édes, kicsit sós, pikáns és ellenállhatatlanul finom az egész. Nagyon nagy pluszt ad az egészhez a sült fokhagyma intenzív íze is és hát tényleg minden előzetes várakozásomat sikerült felülmúlni ezzel az egyszerű de nagyszerű fogással! (3-4 adag)

dsc04388.JPG

dsc04392.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr617970908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása