A füstölt bordaporc nagy kedvencem, lencséhez, de akár töltött káposztához is kiváló társ, ezúttal pedig édesburgonyával párosítottam össze, a végeredmény pedig egy jó kis sűrű, szaftos ízbomba lett.
HOZZÁVALÓK (5 adag)
1.2kg füstölt bordaporc
500g tisztított vöröshagyma
20g tisztított fokhagyma
1ek sült zsír
500ml passzírozott paradicsom
1.3l víz
200g répa
3tk curry
2tk cayenne
1-1tk só, őrölt fahéj, feketebors, római kömény
5 babérlevél
1kg tisztított édesburgonya
Egy evőkanálnyi sült zsíron üvegesre pirítottam 500g kockázott vöröshagymát (5 perc), amit közben csupán sóztam. Ezután a reszelt fokhagyma is csatlakozott a hagymához és egy egyperces aktív kavargatást követően gazdagon fűszereztem (2tk curry, 1-1tk őrölt fahéj, cayenne, feketebors, római kömény, 5 babérlevél), felöntöttem a passzírozott paradicsommal és egy liter vízzel, a forrást követően pedig két zöldségleves kockát is hozzádobtam és a kb. 3-5cm darabokra vágott bordaporc is elhelyezkedett ebben a mesés alapban. Fedő alatt csökkentett hőfokon rotyogtattam egy órán át, időnként megkeverve. Ekkor adtam még 300ml vizet hozzá, illetve újrafűszereztem 1-1tk curryvel és cayenne-nel, valamint a felkarikázott répa is hozzáadásra került. 20 perccel később a felkockázott batátát is hozzáadtam és továbbra is fedő alatt, még 30 percig rotyogtattam, ekkor viszont már el is készült a nagy mű.
Egy igazán karakteres ízvilágú étel született a füstölt bordaporc ellenállhatatlan füstösségével és a porcról leomló isteni finom hússal, amihez nagyon jól passzolt az erőteljesen fűszeres alap és a batáta édeskéssége. Egy izgalmas és laktató finomság ez, amihez én még kenyeret is fogyasztottam.