Az igazat megvallva ehhez a recepthez egy kis megmaradt vöröslencse adta az ötletet és bár hamar kialakult, hogy milyen alapanyagokkal is fogok dolgozni, de az elején még én magam se voltam biztos benne, hogy mi fog ebből születni. Aztán amikor elkészült a nagy mű, azonnal szíven ütött a felismerés, hát ez bizony egy paprikás krumpli lett, csak éppen édesburgonyából, meg egy kis lencsével!
Kezdésként egy evőkanálnyi felolvasztott sült zsíron 5 perc alatt lepirítottam egy nagyobb fej (20dkg) felkockázott lilahagymát, amit csupán sóztam közben. Félrehúztam és jöhetett egy nagy fűszersokk, azaz 1-1tk bors, római kömény, kurkuma, füstölt paprika és egy késhegynyi őrölt habanero, valamint 2 duci reszelt fokhagyma is csatlakozott az alaphoz. Ekkor hozzádobtam 10dkg felkarikázott házikolbászt is és körülbelül egy percig pirítottam, kavargattam majd felöntöttem egy konzervnyi (400g) darabolt paradicsommal. Az első rottyanást követően mehetett bele a felkockázott édesburgonya (1kg) és a vöröslencse (10dkg) és felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, ez nálam 6dl víz volt. Újra megsóztam (1tk) és a füstölt paprikából is szórtam még egy teáskanállal, valamint ekkor két teáskanálnyi szumákkal is megszórtam. A forrást követően csökkentett hőfokon rotyogtattam tovább, időnként megkeverve. Előzetesen 20 perc főzési időre gondoltam, de már valahol 17-18 perc környékén úgy ítéltem meg, hogy ez bizony elkészült, nem akartam azért totálisan szétfőzni a batátát, ami így is bőven vajpuha lett.
Hát igen, ezen nincs nagyon mit szépíteni, egy extrém paprikás krumpli született édeskés felhangokkal, kellemes csípősséggel és igencsak izgalmas és változatos ízekkel. Lényegében a véletlen szülte, de nekem eléggé bejött a végeredmény és nem kizárt, hogy esetlegesen előkerüljön majd még a jövőben újra. (4 adag)