Már egy ideje rajta volt az elkészítendő desszertek listáján ez a süti, aztán amikor nemrégiben a müncheni Hard Rock Cafeban meg is kóstoltam, akkor azonnal el is határoztam, hogy ezt bizony nekem mielőbb el kell készítenem. Ahogy az lenni szokott, itt is érvényes az ahány ház annyi szokás alapelv, így én is jó sok receptet áttanulmányozva raktam össze a saját kis verziómat.
HOZZÁVALÓK (6 adag)
ALMÁS TÖLTELÉK
7 db - 1.2kg gála alma
120g cukor
25g liszt
5g fahéj
30g vaj (80%)
TÉSZTA
200g liszt
100g cukor
12g sütőpor
120g vaj (80%)
250g tej (2.8%)
Először az almás tölteléket készítettem el, amihez az almákat meghámoztam, kicsumáztam, majd vékonyabb cikkelyekre vágtam, egy nagyobb tálba halmoztam és hozzáadtam a cukrot, a lisztet és a fahájat és egy spatulával alaposan összeforgattam az egészet. Egy kivajazott tepsibe (22x26cm) egyengettem és az apróra kockázott vajat arányosan elosztottam a tetején.
Közben elkészítettem a tészta alapot is, amihez előbb a száraz alapanyagokat (liszt, só, cukor, sütőpor) kavartam össze majd a felkockázott vajat is hozzáadtam és végül kézzel dolgoztam össze, amíg egy morzsalékos állagot nem kaptam. Ekkor hozzáöntöttem a tejet is és néhány mozdulattal összekevertem és egy nagyobb kanállal 9 részletben ráhalmoztam az almás alapra. A tetejét még megszórtam 1ek cukorral és a 180 fokra előmelegített sütőbe toltam és 45 perc alatt készre sütöttem.
Fantasztikusan gyönyörű, aranybarna lett a végeredmény és egy 15 perces pihentetést követően fel is vágtam, majd egy kockát tányérra kiszedve még egy kanálnyi vaníliás jégkrémmel is megkoronáztam. Szerencsére nem csak, hogy jól nézett ki, de bizony nagyon finom is lett a végeredmény. A tésztaréteg kellemesen ropogós, miközben az almás töltelék tökéletesen vajpuha lett. Ráadásul 1-2 nappal később is ugyanolyan fantasztikus az élmény. Ez most nálam határozottan feliratkozott az új kedvencek listájára!