Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Fordított almás süti

A pihe-puha tészta, a karamell és az alma mesés triója

2024. április 30. - Csabi Konyhája

Korábban már almás és banános verzióban is készítettem tarte tatint, azaz a híres fordított süteményt, aminek az a lényege, hogy a gyümölcs a sütemény elkészítése után a formából kiborítva kerül felülre. Én anno elég megúszósra vettem a figurát és bolti leveles tésztával dolgoztam, most viszont egy elég menő saját tésztát is készítettem hozzá, a végeredmény pedig valami egészen elképesztő lett. dsc05848.JPG

HOZZÁVALÓK 

3 alma (gala)
220g vaj (82%)
300g méz
200g tej (2.8%)
3 tojás (M)
150g cukor
5g bourbon vaníliás cukor
300g liszt
10g fahéj
12g sütőpor
5g szerecsendió
8g só

50ml víz + 100g cukor a karamellhez

Első lépésként egy tálban kimértem és összekevertem a száraz alapanyagokat: cukor, vaníliás cukor, liszt, fahéj, sütőpor, szerecsendió, só
Egy másik nagy tálban pedig összekevertem a mézet, az olvasztott vajat, a tojásokat és a tejet, végül a száraz alapanyagokkal is alaposan összeforgattam. Az almákat meghámoztam, kicsumáztam és kb. fél centis cikkelyekre vágtam és egy kivajazott tortaformában szorosan elhelyeztem. Az időközben elkészített karamellel meglocsoltam majd a tésztát is ráöntöttem és szépen elegyengettem. 170 fokra előmelegített sütőbe toltam és 50 perc alatt készre sütöttem, majd megvártam míg egy picit kihűl (kb. fél óra) és csak ekkor fordítottam ki a formából. Érdemes magasabb falú tortaformát használni, nekem a sütés közben egy kicsit kifolyt némi szakanyag, de nagy vész végülis azért nem történt szerencsére, haha.

Egészen impozáns látvány fogadott és az illatfelhő is elég erőteljesen megelőlegezte a ízorgiát. A felvágást követően én még vaníliás jégkrémmel is megkoronáztam a sütit mielőtt belevetettem volna magam a vad falatozásba. 

dsc05845.JPG

Mit is mondhatnék, az alma ízre és állagra tökéletes lett és nagyon jól harmonizált a karamellel, miközben a tészta megint csak ízre és állagra is maga lett a csoda. Ráadásul 1-2 nappal később is ugyanolyan finom volt mint frissen! A legutóbbi apple cobbler után is nagyon lelkes voltam, de ez most elég határozottan feliratkozott mellé a kedvencek listájára nálam.

dsc05846.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4618392749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása