Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Banános tarte tatin

Azaz karamellás, fordított banántorta

2021. július 08. - Csabi Konyhája

A leveles tésztát szeretem, a banánt szeretem, a karamellt szeretem. Egy igazi sikerre ítélt recept, ami egyébként egy francia finomság és a klasszikus verzió almával készül. Igazából túl nagy meló nincs is vele, úgyhogy egy igazi jolly joker recept ez, ha gyorsan szeretnénk valami menő kis desszertet összedobni.

dsc03634.JPG

Kezdésként egy lábasban nekikezdtem 100g cukor felolvasztásának, illetve karamellizálásának. Ahány ház annyi szokás, én régóta azt vallom, hogy közepes hőfokon, kavargatás nélkül, hagyjuk, hogy magától történjenek a dolgok. Persze nem árt időnként ránézni, kicsit megrázogatni a lábast, a teljes felolvadás után pedig egy csipetnyi sóval is meghintettem és 50g kockázott vajjal addig kavargattam, amíg egynemű nem lett az egész. Ezután kicsit felgyorsulnak a dolgok! Persze a legjobb az, ha már eleve egy olyan lábassal dolgozunk, ami mehet a sütőbe is, de mivel megfelelő méretben nekem olyan most nem volt, így átöntöttem egy tortaformába és gyorsan megpróbáltam egyenletesen eloszlatni. A cukor karamellizálása közben egyenlő, körülbelül egycentis karikákra vágtam 5 banánt (860g) és egymáshoz szorosan elhelyeztem a karamellben. Megszórtam némi fahéjjal és reszeltem rá majdnem egy egész lime-nak a héját és ezután befedtem az egészet egy csomag (275g) leveles tésztával. A túlnyúló részeket levágtam és körberaktam vele a kis tortácskát, hogy majd ha készre sül, akkor legyen egy szép pereme az egésznek. A tésztát többször is megszurkáltam egy villával és már mehetett is be a 180 fokra előmelegített sütőbe 35 percre légkeveréses funkcióval.  

A sütőből kivéve helyezzünk egy megfelelő méretű vágódeszkát rá és egy határozott mozdulattal fordítsuk meg. A formát felemelve, ha szerencsénk van, szépen le tudjuk venni, nekem azért pár banán darab odaragadt, de azért annyira nem rontotta el az összképet. Elég menő lett na, illetve illatra is nagyon csábító volt az egész. A felszeletelést követően vanília fagyival koronáztam meg ezt a finomságot és neki is estem. Az a durva, hogy előzetesen amúgy nem is gondoltam bele, de hát nyilván a banán így eléggé megszottyosodott és nekem, aki eleve inkább a még kicsit zöldes banánt kedvelem a legjobban, ez egy kicsit levont az élvezeti értékből, de ízre viszont abszolút csillagos ötös lett. Nagyon menő együttest alkot a ropogós leveles tészta a banánnal és a karamellel! Legközelebb biztos kipróbálom majd almával is! 

dsc03626.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr6316599446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása