Nagyon szertem a mákot, illetve a különböző mákos finomságokat, itt az oldalon még az ősidőkben volt is már egy almás-mákos rakott tészta receptem. Aztán a napokban belefutottam egy igencsak csábító meggyes-mákos receptbe a Gastro Hobbi oldalán, amit csupán kisebb változtatásokkal aztán jól el is készítettem.
HOZZÁVALÓK
1 liter tej (2.8%)
250g metélt tészta
80g vaj (82%)
5 tojás (M)
csipet só
12g vanillin cukor
100g cukor
1 citrom
200g darált mák
350g magozott meggybefőtt
Kezdésként felforraltam a tejet, amiben a csomagoláson leírtak szerint készre főztem a tésztát, majd fedővel lefedve félrehúztam. Egy tálban kemény habbá vertem a tojásfehérjéket egy csipet sóval meghintve. Egy másik tálban a tojássárgákat előbb a cukrokkal, majd a reszelt citromhéjjal és a citrom levével is egyneműre kevertem, majd a mákkal is összekevertem. Végül két részletben a tojáshabbal szépen összeforgattam. A tésztához dobtam a vaj felét és átkavartam, majd a mákos keverékkel is jó alaposan összeforgattam. Végül a lecsepegtetett meggyel is átkavartam és az egészet a kivajazott tepsibe egyengettem. A maradék vajat felolvasztottam és egyenletesen rácsorgattam a tészta tetejére és 180 fokra előmelegített sütőbe (légkeveréssel) toltam 30 percre. Tálalásnál ízlés szerint még némi porcukorral is megszórhatjuk.
Nekem baromira bejött ez a recept, ízre is állagra is telitalálat, jó mákos, amihez tökéletesen passzol a meggy és a tejben főtt tésztától illetve a vajtól egy kicsit krémes hatású az egész. Nem lett túl édes, de én amúgyis pont ennyire szoktam édesre csinálni a desszerteket, de persze aki édesebb szájú, az használhat több cukrot.