Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Rácponty

2014. december 14. - Csabi Konyhája

Elég régóta tervbe volt véve ennek a receptnek az elkészítése, és ahogy az lenni szokott, komoly kutatómunka előzte meg a főzés kezdetét, és mivel szinte az összes recept teljesen máshogy készítette el (azért az alapanyagok milyensége és mennyisége nagyjából egyezett), így mindenhonnan átemeltem a számomra leginkább tetsző cselt és persze hozzátettem egy-két saját trükköt is a lehető legjobb végeredmény elérésének érdekében.

1.40Kg pontyfilét sikerült beszereznem a Fővám téri piacról (de igazából 1.20 is elég lett volna), és mivel volt közte 1-2 igen termetes darab is, azokat félbevágtam, illetve mindegyiket beirdaltam, sóval és frissen őrölt borssal jól bedörzsöltem, majd hagytam pihenni. Közben feltettem főni 1Kg krumplit is héjában, amit végül csak félig főztem meg, hiszen utána a sütőben lesz ideje elérnie a tökéletes omlósságot. Félbevágtam és így karikáztam fel 2 fej vöröshagymát, 2 paradicsomot és 3db TV paprikát is. Három gerezd fokhagymát pedig hosszában, vékonyan felszeleteltem.

Egy kb. 20-25dkg füstölt szalonnát igyekeztem minél vékonyabb szeletekre szelni, amiből 3 szeletet végül fel is kockáztam. Egy tepsit vékonyan kikentem sült házizsírral és a szalonnaszeletekkel kezdtem el a rétegzést.

Erre jött a kb. ujjnyi vastagságúra szelt krumpli (maradt egy kevés, amivel a rétegzést végül befejeztem), egy kicsit borsoztam, majd rétegeztem tovább hagymával, paradicsommal és paprikával egy elég komoly lecsós alapot képezve ezzel. Erre jöttek a pontyszeletek, amiknek a bevágásait jól teletömtem a felkockázott szalonnával és a fokhagyma csíkokkal. (A kimaradt kis szelet pontyot végül natúr kisütöttem serpenyőben desszertnek. :P ) Lefedtem alufóliával majd betettem a 200 fokra előmelegített sütőbe.



40 perc elteltével levettem a fóliát és még 20 percre visszatoltam a sütőbe. Ezután szépen nyakonöntöttem az egészet és egyenletesen eloszlattam egy nagy pohár tejfölt amit egy kis sóval, őrölt pirospaprikával és 1ek. liszttel kevertem ki előzetesen. Újabb 20 percnyi sütés után pedig el is készült a nagy mű! (5 komoly adag)




Mivel a filé ez esetben nem jelent 100% szálkamentességet, így azért kicsit óvatosan kellett falatoznom, de ez egy fikarcnyit se vont le a mű értékéből. A tepsi alján a szalonna egészen elképesztő módon puhára főtt, ahogy a halacska vajpuhasága is szinte meseszerű volt. A beletűzdelt fokhagyma és szalonna nagyon sokat dobott az összképen, ahogy a lecsós alap is rendesen tette a dolgát, egy igazán kiadós étkezést biztosítva. Egy igazi különlegesség született, amit bátran ajánlok akár az ünnepekre is! A siker garantált.




A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr938577176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása