Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

SÁRRÉTI CHILIFARM - ínyenceknek, bátraknak, haladóknak

Minden ami chili, minden ami erős!

2017. február 11. - Csabi Konyhája

A Sárréti Chilifarm 2012-ben kezdte meg működését, én pedig a 2014-ben megrendezésre került első erősevő versenyen ismerkedtem meg velük a w35-ben, illetve Balogh Daninak (Revolucion) köszönhetően hamar kialakult a személyes jó viszony is a Bogár családdal, akiknek köszönhetjük a mára már igencsak impozáns kínálatot, amivel minden chili rajongó álma beteljesülhet. Jelen cikkben pedig gondoltam bemutatom nem csak magát a brandet, hanem néhány terméküket is, amiket az utóbbi időben kóstoltam tőlük.

dsc00516.JPG

Elsőként kezdeném a sort a salsa szószukkal, ami a Csavard a csípőd! fantázianevet kapta. Én nagy nachos rajongó vagyok, úgyhogy nem is lehetett kérdéses, hogy a házi specialitásomat fogom ezzel a szósszal elkészíteni, amit ebben az esetben egy teljesen új szintre sikerült emelni. A szósz semmi máshoz nem hasonlítható, mindenféle ízfokozókat, mesterséges adalékanyagokat nélkülöz, olívaolajban igencsak gazdag, és természetesen a bolti kommersz szószokhoz képest intenzívebb erősségű az összkép. Nagyon el lett találva, igazi mennyei manna, a házi nachos receptért pedig katt ide!

dsc00600_1.JPG

dsc00610_1.JPG

Ha fűszerektről van szó, akkor a cayenne bizony megint csak egy nagy kedvencem, így aztán előre garantálható volt, hogy a Sárréti Chilifarm füstölt cayenne őrleménye is nagy sikert fog aratni nálam. Ez a fűszer bizony nem tréfadolog, ez már a kis tasakba beleszagolva is azonnal elkönyvelhető, megkóstolva pedig megint csak leszögezhető, hogy ez nem semmi! Erőteljesen füstös és csípős, kissé fanyar ízvilágú kis őrlemény, amit én leginkább levesekhez használok előszeretettel, de nemrég egy igencsak makacs betegség esetén kipróbáltam gyömbéres-mézes teába szórva is, hát a hatás nem maradt el, haha. Előbb egy mennyei tex-mex csirkelevest, majd egy fantasztikus karfiolkrémlevest is készítettem ezzel a fűszerrel. "A Cayenne chilit, a szüretet követően frissen beszuszakoljuk a füstölőbe. Meggyfa füsttel inzultáljuk egy teljes napig, majd szárítjuk és őröljük. Ajánljuk babos, káposztás ételekhez. Tejfölös levesekbe, pörköltekbe."

Végül, de nem utolsósorban nézzük a szószokat, azaz három esszenciát a REAKTOR termékcsaládból és egy őrülten jó barackos szószt! Mindegyiket magában kóstoltam meg egy kis kanálkába csepegtetve, több-kevesebb sikerrel. Itt le is írnám az egyetlen negatívumot, amit tapasztaltam a kóstolások során, ez pedig az ésszerű adagolhatóság, illetve annak nehézsége. Mármint tényleg nagyon nagyon óvatosan kell bánni vele, ha nem akarja véletlenül az ember a fél üveget beleborítani az ételbe. Elsőként a MORUGÁt kóstoltam (Könnycsatorna kidugító ~ 1.400.000 – 2.000.000 SHU), ami gyönyörű sárga színével, gyümölcsös illatával nekem rögtön kedvencem lett. Nem hiába, hiszen a chilik közül a habanero az egyik legnagyobb kedvencem, és bár itt Trinidad Moruga Scorpion volt az alapanyag, nagy hasonlóságot tapasztaltam a két chili között, így ez a szósz is nagyon elnyerte tetszésemet. Nem kibírhatatlanul erős, de azért igencsak ütős, még percekkel később is éreztem a bizsergést a nyelvemen, kicsit mondjuk meg is szaladt az üvegcse, haha. "A Trinidad Moruga Scorpion chiliből préseljük ki az eszenciát. Adagolása cseppenként történjen, mivel túladagolva regisztráltunk már dimenzióugrást, tudat és/vagy gatya hasadást! A Moruga kivonatát csak gyakorlott erős evőinknek ajánljuk! Varázslatos színeik miatt színezőpasztaként is kipróbálhatjátok."

dsc01523.JPG

Másodikként a 7 POT BROWN következett (Teflonpofályúak kedvence ~ 800.000 ~ 1.000.000 SHU) pihenésképpen, haha, ez már nem annyira erőteljesen gyümölcsös mint az előző, inkább füstös, kissé kesernyésebb ízvilággal, gyönyörű sötét vörös színnel, különböző sültekhez kiváló választás lehet. "A 7 Pot brown chiliből préseljük ki az eszenciát. Adagolása cseppenként történjen, mivel túladagolva regisztráltunk már dimenzióugrást, tudat és/vagy gatya hasadást! A 7 Pot kivonatát csak gyakorlott erős evőinknek ajánljuk! Íze gyümölcsös, enyhén mogyorós beütéssel izgatja fel a páciens bimbóit, akarom mondani nyelvbimbóit."

dsc01524.JPG

A CAROLINA REAPER (Arcszerkezet átrendező ~ 2,200,000 SHU) szósz régi jó ismerősöm már, anno kaptam ajándékba egy kis üvegcsével, ami egy másik manufaktúra kiváló terméke volt és hát elég lassan akart elfogyni, nem véletlenül... Maximális őrület, erőteljes illat, és hát ugye iszonyatosan erőteljes ízvilág, itt aztán tényleg érdemes ésszel adagolni a cseppeket! "A világ legerősebb chilijéből préseljük ki az eszenciát. Adagolása cseppenként történjen, mivel túladagolva regisztráltunk már dimenzióugrást, tudat és/vagy gatya hasadást! A Carolina Reaper kivonatát csak gyakorlott erős evőinknek ajánljuk! Varázslatos színeik miatt színezőpasztaként is kipróbálhatjátok. Így mindjárt új értelmet nyer a “falra hányt borsó” kifejezés."

dsc01526.JPG

A végére maradt ismét egy sárga kedvenc, a PEACH DEATH, amit már jól ismerek a Revolución Yellow Death burgerének köszönhetően, valamint itt emelném ki azt a nem elhanyagolandó tényt, hogy bizony nagyon sok termék Balogh Daninak köszönhető, aki rendszeresen jár le a Bogár családhoz chili aratásra ill. főzésre. No de visszatérve a szószra, fantasztikus ízvilág jellemzi, tényleg remekül kiérződik a barack, miközben az édeskés ízvilág mellett bizony ott van a kellő erő is. Egy igazán ütős, nagyon szerethető szósz ez, ami nyilván felüdülés volt az előző 3, sokkal koncentráltabb cseppecskék után. "Gyümölcskommandó veszi fel a harcot a sárga Trinidad Moruga Skorpió chilivel. Kezdetben a barackon megcsillanó narancs leve, valamint a menta frissesége teríti le az ízlelőbimbóidat, majd a csata második felében a Moruga mindent “lesimít”. A küzdelem igazi győztese TE vagy! Ha teheted pattintsd be a gps-be a Budapest Akácfa utca 57 számot, és irány a Revolución Budapest! A kedves fogadtatás után kérd a Yellow Death burgert. HMMM! Ne hagyd ki! Ajánljuk még tésztaételekhez, sült szárnyasok mellé, pizzára, melegszendvicsre."

dsc01528.JPG

Természetesen ez csak töredéke a Sárréti Chilifarm teljes kínálatának, úgyhogy csekkoljátok a honlapjukat, illetve érdemes a facebook oldalukat is követhető, ahol sok érdekességet lehet olvasni, illetve elég sűrűn szoktak különböző nyereményjátékokkal is jelentkezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9812244858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.02.11. 21:18:05

Nekem egy bajom van velük és a másik ismert fesztiválozó chilikészítővel: nátrium-benzoátot raknak mindenbe tartósítószerként és allergiás vagyok rá :(

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2017.02.12. 11:11:32

@Étteremkritikus: Úúú basszus, nem is tudtam, hogy ilyen allergia is van. :O :( Azért a füstölt cayenne őrleményt így is tudom ajánlani! ;)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.02.12. 17:42:46

@Csabi Konyhája: Pedig nem ritka, hogy valaki allergiás a tartósítószerekre és egyéb adalékanyagokra :( Persze a tej, a mogyoró, a penészgomba és a poratka ismertebb allergén.

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2017.02.13. 07:44:56

@Étteremkritikus: én glutén és laktóz témában lettem kiképezve az utóbbi időben, durva cucc, főleg ha mindkettőd van...
süti beállítások módosítása