Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

HARI KEBAB - Ahol biztos, hogy szeretnél még egy harit!

Az előítéleteken túl, avagy élet az aluljárókon és a körúton kívül.

2018. február 14. - Csabi Konyhája

Manapság már szinte szitokszónak számít gasztro körökben a gyros, de ez persze nem azt jelenti, hogy csak és kizárólag szemetet lehet ebben a műfajban találni idehaza, bár az tény, hogy alaposabb utánajárást igényel a dolog, ha az emberfia valami igényesre vágyna ezen a téren. Még csak márciusban lesz egy éve, hogy a fővárosi Hari Kebab megnyitásának köszönhetően egy igazán értékes és különleges versenyzővel gazdagodott a főváros  gasztrotérképe. Persze az erős kezdés után nem egyszer láttunk már erős hanyatlást, és épp ezért is érdekes most ez a cikk, mert annak idején ott voltam a nyitásnál, de valahogy feledésbe merült akkor a cikk megírása, most viszont egy újrázásnak köszönhetően elhatároztam, egy igen komoly értekezést írok az élményeim összességéről.

unnamed.jpg

Igazság szerint egy Bónusz Brigád akciós ajánlatnak köszönhetően figyeltem fel a helyre anno és nevetségesen alacsony áron (590 Ft), "mégis mit veszíthetek" elven úgy voltam vele, teszek egy próbát! Aki unja már a belvárosi forgatagot, annak van egy jó hírem, hiszen úgy vagyunk távol a körúttól, hogy azért mégsem kell kínosan sok megállót utaznunk BKV-val, hiszen akár gyalogosan is könnyűszerrel megközelíthető a Nefelejcs/István utca sarkától pár lépésre található egység. A környéken pedig nem is igazán tudnék bármilyen komolyabb más street food helyről, úgyhogy duplán hiánypótló a hely. A belépést követően nem várt melegség, színkavalkád, rendkívül megnyerő design fogad, a harsány, leginkább türkiz színek uralkodása abszolút telitalálat, amit már csak a személyzet kedvessége emelhet még magasabb szintre. Családias hangulat, kellemes bisztró környezetben. Nem feltétlenül számít ilyesmire az ember ebben a műfajban. Külön kiemelném a becsületkasszás sarkot, ahol kávét és teát is kedvére fogyaszthat a kedves vendég. További érdekesség, hogy állatbarát a hely, ráadásul nemrégiben az év Kutyabarát helyének is megválasztották a Harit! Ha pedig ez nem lenne elég, a két kihelyezett becsületkasszát egy cicus és egy kutyus kezeli, próbáljátok ki mindenképp!!! :)

A szomszédos Állatorvostudományi Egyetem hallgatóit túlzás nélkül törzsvendégeknek lehet nevezni, a diákoknak adott klubkártya pedig egészen egyedülálló módon több környező vendéglátó egységben is akcióra jogosít fel, például a közeli kézműves sörözőben is elég komoly engedménnyel lehet kortyolgatni a nedűt. Na de nézzük végre, hogy pontosan milyen ételekkel is lehet az éhségünket itt csillapítani! Pita/tortilla szendvicsek, boxok és tálak alkotják az étlap gerincét, de nagyon finom lencseleves és desszert különlegességek is a kínálatot erősítik. Húsok terén lehet borjúval vagy csirkével is kérni a kiszemelt összeállítást, de vega opció is helyet kapott az étlapon. Időközben névadóvá vált a sült zöldségekkel (paprika, hagyma és padlizsán) és fetával megfejelt kebab/dürüm, ami kellően ütősnek hangzott ahhoz, hogy ezt próbáljam ki első látogatásomkor, ami még anno egy flyerzes cikk kapcsán esett meg, amit én írtam. Nem sokkal később pedig már inkognitóban tértem vissza, hogy a bónusz beváltásával a sima kebabot is leteszteljem. Külön érdekesség, és a hely nagy erőssége, hogy a pitát itt helyben kelesztik és sütik ki, majd igencsak gazdagon telepakolják. Az árak magasabbak a körúton/aluljáróban ismert versenytársakénál, de cserébe itt a minőség és a mennyiség is sokkal erősebb.

Az alap kebab 890 Ft, a fentebb említett névadó pedig még mindig csak 990 forintba kerül. A választott húson kívül alapértelmezés szerint lilakáposzta, saláta, paradicsom és nyers vöröshagyma kerül még a pitába. A kétféle háziszósz már ránézésre is gyönyörű és rendkívül egyedi képet mutat. A zöldes, joghurtos szósz is egészen kiváló, de nekem a kedvencem nem túl meglepő módon a csípős lett, a kettő együtt pedig mondhatni egy mindent elsöprő erejű ütős kombót alkot. Nekem külön tetszett, hogy a megszokottnál egy kicsit sűrűbb volt mindkét szósz és a pita végig egy kellően masszív keretet alkotott, és nem a pulóverem ujjából kellett az utolsó szétfolyt falatokat a számba tuszkolni, mint oly sokszor korábban a körúton hazafelé battyogva… A hús egyébként nagyon jó, lágy állagú, rendkívül ízletes, nem túl fűszeres, a zöldségek pedig kellemesen ropogósak. Elmondható tehát, hogy kétszer egymás után is remekelt a Hari, de nézzük, hogy cirka 3/4 év elteltével mi a helyzet...

dsc02817.JPG

Legújabb visszatérésem apropója egy már korábban bevezetett ételkülönlegességük, a király lahmacun, ami jelen esetben egy török pizza igencsak felturbózott változatát jelenti. Alapértelmezés szerint egy fűszeres darált húsos alapról beszélünk, ami itt a már jól ismert pitatésztára kerül, miután azt jól kinyújtják, majd a húsos alappal megkenve frissen megsütik. Itt jön a csavar a történetben, hiszen erre pakolják még a borjú/csirke husit, és a kebabhoz hasonlóan még lilakáposztával, vöröshagymával, paradicsommal ékesítik, az általunk választott szósszal meglocsolják, majd feltekerik. Ez bizony egy igencsak komoly adag és nem utolsósorban egy brutális ízorgia, az ezért elkért 1290 forint pedig egy teljesen korrekt ár/érték képet mutat. A lahmacun alapon még dolgozik a stáb, ha hallgatnak rám, egy kicsit elviszik harsányabb irányba a dolgot, haha, de persze tudom azt is, hogy nem feltétlenül mindenki igényli ezt, de azért egy próbát megérne a dolog szerintem. Mert egyébként maga az ötlet és a kivitelezés is csillagos ötös, arról nem is beszélve, hogy ilyet bizony nem talál minden sarkon az ember.

dsc04540.JPG

dsc04542.JPG

dsc04546.JPG

dsc04548.JPG

Mindent összevetve tehát elmondható, hogy egy szívet melengetően szimpatikus hely a Hari Kebab, ahol tartósan magas minőségű ételeket, korrekt adagokat, kellemes környezetben, baráti áron kínálnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7212444751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.02.14. 21:25:26

A török (örmény) pizzát fel szokták tekerni? Ez nekem új. Nem csak azért csinálják, hogy hasonlítson a megszokott gírosz formához?

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2018.02.16. 15:40:44

@Étteremkritikus: Nekem gyerekkori kedvencem volt Békéscsabán a török pizza a Szultán nevezetű helyen. És ott is fel volt csavarva. Itt ráadásul nem szimpla török pizzáról van szó, az az alap, de keresztezve van a kebabbal... Ha nem lenne felcsavarva, akkor képtelenség lenne megenni.... :)))))

Zsolt Hares Harsányi 2018.02.18. 18:57:45

@Étteremkritikus: Alapvetőleg itt Magyarországon egy hatalmas félrevezetés az a gyros amit kapsz mindenhol (természetesen tisztelet a kivételnek) ! Magyarországon a magyar emberek 95% nem tudja azt hogy a gyros és a kebab NEM egy és ugyanaz! Sajnos rengeteg nagykörúti vagy bármely másik városi arab gyorsétteremnek valamilyen kebab a neve de ezek egyikében sem az IGAZI török kebabot kapod hanem a silány olcsó tömeg gyártású gyrost (tisztelet a kivételnek) ! A Hari Kebab eltér ezektől, igazi török kebabot kapsz és nem pedig a megszokott gyrost! A király lahmacun pedig egy saját egyedi fejlesztés. Nyugodtan menj el a Hariba és kóstold meg, hidd el nekem, nem fogod megbánni! :)))
süti beállítások módosítása