Május közepén megnyitja kapuit az I 55, Magyarország első amerikai étterme, ahol eredeti recept alapján készül majd a Chicago Deep Dish Pizza. Az étel jellegzetessége, hogy nem a megszokott formát hozza, hanem már-már olyan vastag, mint egy pite, a tésztája ennek ellenére vékony és könnyű. A vastagságát annak a magas peremű acél serpenyőnek (innen a 'deep dish' elnevezés) köszönheti, melyben a pizzát sütik: ennek a falára kanyarítják fel a tésztát és ebbe pakolják, mint egy tálba jó gazdagon a feltéteket.
Vastagsága miatt a hagyományos társánál hosszabb ideig kell sütni, a "megszokott elrendezéssel" ez idő alatt pedig a sajt és az egyéb feltétek megégnek. Ezért van, hogy a Chicago-stílus a feltéteket fordított sorrendben, úgymond fejjel lefelé pakolja egymásra: a tésztát gazdagon teríti be a - jellemzően - mozzarella sajt, erre fekszenek a kiváló minőségű húsok, majd a friss zöldségek, az egészet pedig napérlelte paradicsomból készült fűszeres szósz borítja be. Időnként lágy parmezán szórás kerül a felső rétegre, ami csavar még egyet a teljes ízhatáson.
A chicagói mesterektől ellesett fogásokat gondosan elegyítve a múlt évszázad elejére visszanyúló hagyományok tiszteletével, május közepétől, egész pontosan 21-től már Budapesten is ehetünk Chicago-stílusú pizzát. Az eredeti receptet Kiss Péter és Dávid, a Budapest Barbecue Company és a Budapest Burger Company tulajdonosai hozták el egyenesen Chicago-ból, ahol az összes kiemelkedő deep dish pizzériát meglátogatták. A pizzatészta mellett rendkívül nagy hangsúlyt kapnak majd az alapanyagok, melyeket itthon is gondosan válogatják; az elengedhetetlen mozzarella sajt például egyenesen Szicíliából érkezik majd a tökéletes ízhatás elérése érdekében.
Május közepén nyílik tehát az I 55 American Bar & Restaurant a Bajcsy-Zsilinszky és az Alkotmány út sarkán, ahol itthon elsőként lehet majd megkóstolni a chicagói olaszok büszkeségét, a deep dish pizzát. És hogy miért lett I 55 az étterem neve? A névválasztással a tulajdonosok Amerika iránti rajongásukat és egyben gasztronómiai sokszínűségüket fejezik ki. Ezért esett a választás az I 55-re, ami az Interstate 55 autópályát jelöli - ez az út köti össze Chicago-t New Orleans-szal, így szelve keresztül az államokat. Chicago a deep dish pizza városa, St. Louis és Memphis több legendás barbecue étterem otthona, és a jó burger mára szinte Amerika jelképévé vált. Ezek az ételek pedig mind megtalálhatóak lesznek az I 55 étlapján.
Na ez már igen! Kellően extrém és beteg elgondolás ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődésemet és kíváncsian várom, hogy milyen is ez a deep dish cucc a valóságban!