Megihletett ez a nem túl kedves május közepi időjárás és valami erőteljes ízvilágú pikáns őrületet akartam készíteni ezúttal halas / indiai témakörben, amihez lényegében minden hozzávalót meg is találtam a hűtőben illetve a fűszerek között kutakodva. A végeredmény mondjuk még engem is meglepett, mármint ami a csípősséget illeti, úgyhogy csak óvatosan!
Na nekem már rögtön az elején meggyűlt a bajom az egyik fő alapanyaggal, ami egy zacskónyi (25g) egész mustármag volt. Mivel korábban nem dolgoztam porított formában vele, így azt hittem könnyedén összetöröm majd néhány jól irányzott csapással, de tévedtem. Ekkor egy kicsit rápirítottam a magokra, amik egy kicsit kinyíltak és ezután már könnyedén porítottam a szemeket klopfoló segítségével, elkevertem fél deci vízzel, majd félretettem.
50dkg fagyasztott tőkehalfilével dolgoztam, amit még reggel kivettem a fagyóból, ami pár óra alatt fel is olvadt, a hal szeleteket pedig nagyobb kockákra vágtam. Sóztam, frissen őrölt tarkaborssal és őrölt kurkumával fűszereztem mindkét oldalát a haldarabkáknak, majd 5dkg olvasztott vajon jó alaposan összeforgattam és 5 percen keresztül további folyamatos kavargatás következett. Ekkor kiszedtem a haldarabkákat egy tányérra és a visszamaradt szaftra borítottam a következő fűszer mixet: 1-1tk porított koriander mag, cayenne, őrölt kömény, curry, egy csipetnyi őrölt szegfűbors, valamint az időközben kissé besűrűsödött mustáros anyagomból is szedtem két teáskanálnyit, mindezt pedig jó alaposan elkevertem, majd további 3 percig kavargattam még közepes hőfokon. Ekkor a maradék mustáros anyagomat is hozzáborítottam és még fél deci vízzel felöntöttem, rottyantottam egyet ezen a pikáns szószon, végül visszakerült a hal is és kb. 3 percnyi kevergetés után késznek ítéltem meg a művet.
Mindeközben főzzünk ki tetszés szerinti mennyiségű rizst és ízlés szerinti arányban szedjük rá a halas alapot. Tálaláskor facsarjunk némi citromot is még az ételre, ami teljesen új dimenzióba repíti az amúgy is igen extrém ízvilágot. Megmondom őszintén, én magam se voltam felkészülve arra a brutális erő faktorra, ami áradt az ételből, miközben egy rendkívül karakteres, varázslatos keleties hangulat ural minden egyes falatot. Első ránézésre kicsit kevésnek tűnt adagra a végeredmény, de bizony becsapós a dolog, így aztán étvágytól függően 2 illetve 4 adagot is ki lehet hozni a kész műből. A mustármagos bénázást leszámítva egy villámgyorsan elkészíthető, telt ízekben gazdag különlegesség született! (3-4 adag)