Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Currys pacal

Nagyon jól áll az ázsiai ízvilág a pacalnak!

2024. december 11. - Csabi Konyhája

A legutóbbi igen jól sikerült sertés curry elkészítése után már rögtön kitaláltam, hogy hasonló vizeken evezve, egy korábbi szintén sikeres pacal receptemmel összeházasítva egy ázsiai ízvilágú pacalt fogok készíteni.

dsc06142.JPG

HOZZÁVALÓK (4 adag)

1-2ek olaj
1-1tk egész koriander, köménymag
350g tisztított vöröshagyma
20g tisztított fokhagyma
4tk curry
2-2tk só, füstölt cayenne
1-1tk őrölt feketebors, gyömbér, kurkuma, köménymag
5 babérlevél
1.5l víz
1kg előfőzött pacal
1ek ecet (20%)
5ek szójaszósz
200g jázmin rizs
250g csiperkegomba
180g sárgarépa
180g kicsumázott kaliforniai paprika (1db)
10g friss koriander
1 lime leve

Kezdésként némi felhevített olajon lepirítottam kicsit az egész fűszereket (koriander, kömény), majd az apróra kockázott vöröshagyma üvegesre pirításával folytattam (10p), amit közben egy teáskanálnyi sóval is meghintettem. A folyamat végén a vékonyra szeletelt fokhagyma is csatlakozott a hagymás alaphoz és egy egyperces hőkezelést követően felöntöttem egy liter vízzel. A forrást követően hozzáadtam a babérleveleket, 1ek ecetet, 2ek szójaszószt és a fűszereket (1-1tk só, bors, gyömbér, kurkuma és 2-2tk curry, füstölt cayenne). Egy jó alapos átkeverést követően pedig a pacalt is hozzáadtam és csökkentett hőfokon 100 percig rotyogtattam, időnként megkeverve.

dsc06140.JPG

Ekkor felöntöttem fél liter vízzel, a forrást követően pedig hozzáadtam a vékony csíkokra vágott répát és kaliforniai paprikát, illetve a tetszés szerinti nagyságúra vágott gombát és a rizst is. Meghintettem még 2tk curryvel és adtam 1ek szójaszószt is hozzá majd egy alapos átkeverést követően fedő alatt 15 percig rotyogtattam csökkentett hőfokon, a végén pedig félrehúzva még 10 percig pihentettem. Ekkor adtam hozzá az apróra vágott friss koriandert, egy lime levét és 1ek szójaszószt, alaposan átkevertem és lefedve még 10 percig pihentettem, majd késznek nyilvánítottam az ételt.

dsc06141_1.JPG

Pont optimális sűrűségű lett még kellő mennyiségű szafttal/lével és valami egészen mesés illatfelhővel. Állagra pont tökéletes lett a pacal, még épp finoman harapható, jó puha, az ízvilág pedig egészen elképesztő. Szerintem a koriander valami egészen elképesztő módon illik a pacalhoz, de eleve ez az egész fűszerezés nagyon menő lett, illetve a citrusosság is dob az ízvilágon. Előzetesen egy picit féltem, hogy milyen is lesz a végeredmény, de végül minden előzetes várakozásomat sikerült felülmúlni és egy rendkívül izgalmas, vibráló ízvilágú, igazán különleges pacal született, amivel ismét egy új szintre lépett a rajongásom.

dsc06146_1.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8718748250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása