Több ízben is alkottam már curry témakörben (#1, #2, #3) és mivel nálam ez egy megunhatatlan örök kedvenc, gondoltam itt az ideje valami újdonsággal próbálkozni. Igazából a véletlen hozta, hogy pulykahússal dolgoztam, eredetileg csirkecombból szerettem volna elkészíteni, de végül egyáltalán nem bántam meg a cserét, sőt!
HOZZÁVALÓK (3-4 adag)
350g tisztított vöröshagyma
15g tisztított fokhagyma
2ek olaj
800g pulykacomb filé
2tk curry, só
1-1tk őrölt gyömbér, koriander, római kömény, füstölt paprika, feketebors
380g paradicsom
400ml kókusztej
500ml víz
130g rizs
1db zöldség leveskocka
30g friss petrezselyem
Kezdésként a felhevített olajon üvegesre pirítottam a kockázott vöröshagymát (5 perc), amit 1tk sóval is meghintettem, a művelet végén pedig a reszelt fokhagymával még további egy percig kavargattam és ekkor már a kockázott pulykacomb is csatlakozott a hagymás alaphoz. Fehéredésig, kb. 5 percig kavargattam és hozzáadtam a felkockázott paradicsomot, a rizst, a fűszereket, a kókusztejet és felöntöttem fél liter vízzel. A forrást követően a leveskockát is beledobtam és csökkentett hőfokon 20 percig rotyogtattam, időnként megkeverve. Végül hozzáadtam az apróra metélt petrezselyemzöldet is és további 5 perc kavargatás után el is készült a nagy mű!
Ekkor még jó sok szaftja volt az egésznek, ami aztán másnapra tökéletes állagúra sűrűsödött, így aztán akár egy nappal korábban is nyugodtan elkészíthető, hiszen nem csak az állag, de az ízvilág is jobban tetszett nekem másnap, egészen fantasztikusan beértek, összeértek az ízek. A pulykacomb állaga mesébe illően puha lett és megmondom őszintén nekem jobban is tetszett, mint a csirke. Összességében tehát elmondható, hogy egy várakozáson felüli ütős finomságot sikerült alkotni, ami akár önmagában is megállja a helyét, de simán jól áll mellé egy kis lepénykenyér, vagy tortilla.