Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Pulykaszív pörkölt

Egy rendkívül laktató és ízgazdag fogás.

2024. január 22. - Csabi Konyhája

Legutóbbi nagybevásárlásom során megakadt a szemem egy tálcányi akciós pulykaszíven és lényegében azonnal ki is találtam, hogy ebből bizony én pörköltet fogok készíteni. Annak idején gyerekkoromban örökre belém égett a P.Mobil azonos című slágere, most néhány évtizeddel később pedig elérkezett az idő, hogy elkészítsem a magam kis verzióját.

dsc05646.JPG

HOZZÁVALÓK (4 adag)

200g füstölt tokaszalonna
300g megtisztított vöröshagyma
200g kaliforniai paprika
14g reszelt fokhagyma
600g pulykaszív
500ml passzírozott paradicsom
400ml víz
1-1tk őrölt fekete bors, kömény, babérlevél, chili
2-2tk só, majoranna
3tk füstölt paprika
500g tarhonya

Kezdésként zsírjára pirítottam a felcsíkozott szalonnát (5 perc), amire aztán rádobtam a felkockázott vöröshagymát és egy teáskanálnyi sóval meghintettem, majd üvegesre pirítottam (5 perc). Ekkor a felkockázott paprika és a reszelt fokhagyma is csatlakozott az alaphoz némi fűszerezés (bors, füstölt paprika, kömény) kíséretében. Egy kétperces aktív kevergetés után pedig az 1-2cm nagyságú darabokra vágott szív is a lábosba került és 5 percen keresztül kevergettem, kavargattam, majd egy újabb fűszerezést követően (babérlevél, füstölt paprika, majoranna, chili) felöntöttem a passzírozott paradicsommal és fedő alatt 40 percig rotyogtattam, időnként megkeverve. A jelzett idő leteltével felöntöttem vízzel és ismét fűszereztem füstölt paprikával és majorannával. Fedő alatt, további 40 percig rotyogtattam még, időnként megkeverve. Egy rendkívül sűrű, szaftos, fűszeres csoda lett a végeredmény, amihez utolsó lépésként hozzákevertem a közben elkészített tarhonyát.

dsc05640_1.JPG

dsc05643_1.JPG

dsc05645_1.JPG

Én a zúzapörköltet is úgy szeretem, ha még harapható a zúza, azt utálom, amikor ilyen "takonypuhára" szét van főzve, így ezt az elvet követtem a szívpörkölt esetében is, de persze egyéni ízlés szerint na meg persze az alapanyag függvényében is változhat az elkészítési idő. Egy rendkívül laktató és ízgazdag fogás ez, amit friss kenyérrel és némi savanyúsággal fogyasztva lehet további magaslatokba emelni.

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7618308873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blackmagicwoman 2024.02.19. 13:59:22

Szia, az lenne a kérdésem, hol tudsz jó pulykaszivet venni?

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2024.02.21. 08:29:23

@Blackmagicwoman: Szia! Tudom, ez sokaknak szentségtörés lesz, de én Auchannál vettem, sőt, nemrég nagyon jó bárányhúst és halat is ott vettem... :) Itt lakom a közelben, szóval nagyobb bevásárlásokat általában ott szoktam intézni eleve.
süti beállítások módosítása