Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Tőkehalfilé indiai fűszeres mártásban

Különleges ízvilág és brutális erő faktor

2019. május 15. - Csabi Konyhája

Megihletett ez a nem túl kedves május közepi időjárás és valami erőteljes ízvilágú pikáns őrületet akartam készíteni ezúttal halas / indiai témakörben, amihez lényegében minden hozzávalót meg is találtam a hűtőben illetve a fűszerek között kutakodva. A végeredmény mondjuk még engem is meglepett, mármint ami a csípősséget illeti, úgyhogy csak óvatosan!

dsc06859_1.JPG

Na nekem már rögtön az elején meggyűlt a bajom az egyik fő alapanyaggal, ami egy zacskónyi (25g) egész mustármag volt. Mivel korábban nem dolgoztam porított formában vele, így azt hittem könnyedén összetöröm majd néhány jól irányzott csapással, de tévedtem. Ekkor egy kicsit rápirítottam a magokra, amik egy kicsit kinyíltak és ezután már könnyedén porítottam a szemeket klopfoló segítségével, elkevertem fél deci vízzel, majd félretettem. 

dsc06851_1.JPG

50dkg fagyasztott tőkehalfilével dolgoztam, amit még reggel kivettem a fagyóból, ami pár óra alatt fel is olvadt, a hal szeleteket pedig nagyobb kockákra vágtam. Sóztam, frissen őrölt tarkaborssal és őrölt kurkumával fűszereztem mindkét oldalát a haldarabkáknak, majd 5dkg olvasztott vajon jó alaposan összeforgattam és 5 percen keresztül további folyamatos kavargatás következett. Ekkor kiszedtem a haldarabkákat egy tányérra és a visszamaradt szaftra borítottam a következő fűszer mixet: 1-1tk porított koriander mag, cayenne, őrölt kömény, curry, egy csipetnyi őrölt szegfűbors, valamint az időközben kissé besűrűsödött mustáros anyagomból is szedtem két teáskanálnyit, mindezt pedig jó alaposan elkevertem, majd további 3 percig kavargattam még közepes hőfokon. Ekkor a maradék mustáros anyagomat is hozzáborítottam és még fél deci vízzel felöntöttem, rottyantottam egyet ezen a pikáns szószon, végül visszakerült a hal is és kb. 3 percnyi kevergetés után késznek ítéltem meg a művet.

dsc06852_1.JPG

dsc06854_1.JPG

Mindeközben főzzünk ki tetszés szerinti mennyiségű rizst és ízlés szerinti arányban szedjük rá a halas alapot. Tálaláskor facsarjunk némi citromot is még az ételre, ami teljesen új dimenzióba repíti az amúgy is igen extrém ízvilágot. Megmondom őszintén, én magam se voltam felkészülve arra a brutális erő faktorra, ami áradt az ételből, miközben egy rendkívül karakteres, varázslatos keleties hangulat ural minden egyes falatot. Első ránézésre kicsit kevésnek tűnt adagra a végeredmény, de bizony becsapós a dolog, így aztán étvágytól függően 2 illetve 4 adagot is ki lehet hozni a kész műből. A mustármagos bénázást leszámítva egy villámgyorsan elkészíthető, telt ízekben gazdag különlegesség született! (3-4 adag)

dsc06856.JPG

dsc06857_1.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9614826164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

herut 2019.05.16. 16:23:27

Afrikai harcsával készítettem el ( megkívántam,csak ez a hal volt a fagyasztóban,az is csak pár napja) szuper lett! Köszönöm az ötletet!

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2019.05.17. 08:25:47

@herut: Na, ennek örülök!!! :) És neked nem lett brutálisan csípős a végeredmény???
süti beállítások módosítása