Az idei év nálam nagyon a tésztakészítésről szól eddig, így aztán gondoltam ismét egy szintet lépek és nekiesek egy házi pizza készítésének! Ehhez kapóra is jött egy nagyon szimpi egyszerű recept a Street Kitchen oldalán, amitől igazából jelen esetben kivételesen nem is nagyon tértem el...
Első lépésben 3dl langyos vízbe morzsoltam 25g élesztőt és 1tk cukorral elkevertem, majd magára hagytam 20 percre, ami idő alatt szépen felfutott. Közben elkészítettem a paradicsomszószt is, amihez előbb 1tk olívaolajat melegítettem egy lábasban, majd 2 gerezd (10g) reszelt fokhagymát dobtam rá és kb.1 percig pirítottam, ami után felöntöttem 3dl passzírozott paradicsommal. Sóztam, borsoztam és még 1tk oregánóval is megszórtam, 5 percnyi rotyogtatás után pedig 10g friss bazsalikomot is dobtam hozzá, elkevertem és félrehúztam. A bazsalikomleveleket előzetesen egy kicsit felvágtam, de nem túl apróra, de ez amúgy ízlés kérdése.
Egy nagyobb tálba 500g lisztet, 1ek sót szórtam, beleöntöttem a felfuttatott élesztőt és 2ek olívaolajjal is meglocsoltam majd szépen összedolgoztam kézzel és egy lisztezett felületen még tovább gyúrtam, dagasztottam összesen 15 percen keresztül. Ez a feladat leegyszerűsíthető, ha van robotgépünk, de én nem ijedtem meg a manuális gyurmázástól sem. A jelzett idő után egy konyharuhával lefedve egy órán keresztül pihentettem meleg helyen, jelen esetben egy radiátor mellett. A megkelt tésztát egy belisztezett felületen igyekeztem téglalap alakúra kinyújtani majd belehelyeztem egy kilisztezett és kukoricadarával is megszórt tepsibe. Itt küldöm is a virtuális pacsit Jancsa Janinak, mert ez a kis kukoricadarás bónusz nekem nagyon bejött!
A tésztára ráöntöttem a paradicsomszószt és egyenletesen elkentem majd előbb 200g felkarikázott mozzarella, aztán 100g felkarikázott házikolbászt és szintén 100g apróra kockázott piros kaliforniai paprikát is egyenletesen eloszlattam a tésztán. Végül néhány lilahagyma karikát és 4 szelet bacont is dobtam még rá, majd szépen beborítottam az egészet 100g reszelt parmezánnal, ami jelene esetben Grana Padano volt, tehát egy picit csaltam, de ennyi belefér. :)
230 fokra előmelegített sütőbe toltam negyed órára. A jelzett idő leteltével nagyon jól nézett ki a pizza de én ezt mégis kicsit kevésnek tartottam, úgyhogy még 5-10 percre visszatoltam. Szerintem érdemes légkeveréses funkciót is használni (nem írta az eredeti cikk) és/vagy több idővel számolni. Ettől eltekintve maximálisan elégedett voltam a végeredménnyel. A tészta állaga pont olyan, amilyet imádok, a paradicsomszósz szintén nagyon menő lett és a feltétek sokasága is ultrabrutális együttest alkotott, a mennyei nyúlós sajtról már nem is beszélve. A feltéteket persze a végtelenségig lehet variálni, az enyém most egy igazán gazdag, magyaros cucc lett, de aki például inkább a vékonyabb tésztát szereti, szerintem simán felezheti is a megkelt tésztát mielőtt tepsibe teszi, mert nekem ez azért egy jó másfél centi magas szakanyag lett végül. Egészen biztos, hogy fogok még ezzel kísérletezgetni, de első próbálkozásnak mindenképp jó volt! (3-4 adag)