Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Házi tepsis pizza

Egy egyszerű de annál nagyszerűbb kis recept, amit a végtelenségig lehet variálni

2021. február 17. - Csabi Konyhája

Az idei év nálam nagyon a tésztakészítésről szól eddig, így aztán gondoltam ismét egy szintet lépek és nekiesek egy házi pizza készítésének! Ehhez kapóra is jött egy nagyon szimpi egyszerű recept a Street Kitchen oldalán, amitől igazából jelen esetben kivételesen nem is nagyon tértem el...

dsc02997.JPG

Első lépésben 3dl langyos vízbe morzsoltam 25g élesztőt és 1tk cukorral elkevertem, majd magára hagytam 20 percre, ami idő alatt szépen felfutott. Közben elkészítettem a paradicsomszószt is, amihez előbb 1tk olívaolajat melegítettem egy lábasban, majd 2 gerezd (10g) reszelt fokhagymát dobtam rá és kb.1 percig pirítottam, ami után felöntöttem 3dl passzírozott paradicsommal. Sóztam, borsoztam és még 1tk oregánóval is megszórtam, 5 percnyi rotyogtatás után pedig 10g friss bazsalikomot is dobtam hozzá, elkevertem és félrehúztam. A bazsalikomleveleket előzetesen egy kicsit felvágtam, de nem túl apróra, de ez amúgy ízlés kérdése.

dsc02986-horz.jpg

Egy nagyobb tálba 500g lisztet, 1ek sót szórtam, beleöntöttem a felfuttatott élesztőt és 2ek olívaolajjal is meglocsoltam majd szépen összedolgoztam kézzel és egy lisztezett felületen még tovább gyúrtam, dagasztottam összesen 15 percen keresztül. Ez a feladat leegyszerűsíthető, ha van robotgépünk, de én nem ijedtem meg a manuális gyurmázástól sem. A jelzett idő után egy konyharuhával lefedve egy órán keresztül pihentettem meleg helyen, jelen esetben egy radiátor mellett. A megkelt tésztát egy belisztezett felületen igyekeztem téglalap alakúra kinyújtani majd belehelyeztem egy kilisztezett és kukoricadarával is megszórt tepsibe. Itt küldöm is a virtuális pacsit Jancsa Janinak, mert ez a kis kukoricadarás bónusz nekem nagyon bejött!

dsc02988.JPG

dsc02989.JPG

dsc02990.JPG

A tésztára ráöntöttem a paradicsomszószt és egyenletesen elkentem majd előbb 200g felkarikázott mozzarella, aztán 100g felkarikázott házikolbászt és szintén 100g apróra kockázott piros kaliforniai paprikát is egyenletesen eloszlattam a tésztán. Végül néhány lilahagyma karikát és 4 szelet bacont is dobtam még rá, majd szépen beborítottam az egészet 100g reszelt parmezánnal, ami jelene esetben Grana Padano volt, tehát egy picit csaltam, de ennyi belefér. :)
230 fokra előmelegített sütőbe toltam negyed órára. A jelzett idő leteltével nagyon jól nézett ki a pizza de én ezt mégis kicsit kevésnek tartottam, úgyhogy még 5-10 percre visszatoltam. Szerintem érdemes légkeveréses funkciót is használni (nem írta az eredeti cikk) és/vagy több idővel számolni. Ettől eltekintve maximálisan elégedett voltam a végeredménnyel. A tészta állaga pont olyan, amilyet imádok, a paradicsomszósz szintén nagyon menő lett és a feltétek sokasága is ultrabrutális együttest alkotott, a mennyei nyúlós sajtról már nem is beszélve. A feltéteket persze a végtelenségig lehet variálni, az enyém most egy igazán gazdag, magyaros cucc lett, de aki például inkább a vékonyabb tésztát szereti, szerintem simán felezheti is a megkelt tésztát mielőtt tepsibe teszi, mert nekem ez azért egy jó másfél centi magas szakanyag lett végül. Egészen biztos, hogy fogok még ezzel kísérletezgetni, de első próbálkozásnak mindenképp jó volt! (3-4 adag)

dsc02993.JPG

dsc02994.JPG

dsc03001.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4316426426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oldalas 2021.02.18. 08:26:19

Ez árban és ízben jobb, mint egy Dr Oetker mirelit pizza?

Strelok93 2021.02.18. 10:06:10

Érdekes feltét kombó (kalifornia paprika), kinézetre kb hozza az agglegény kaják fazonját.

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2021.02.18. 10:19:55

@oldalas: minden bizonnyal. de persze ízlés kérdése... :))))

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2021.02.18. 10:22:29

@Strelok93: haha, igen, illetve főleg a tészta viszonylagos vastagsága miatt inkább egy jól megpakolt kenyérlángosra hajaz a végeredmény. én amúgy a gazdag feltét híve vagyok, de persze ettem már a "klasszikus" vonalról is jót, finomat, de én nem vagyok olyan pizza elitista, aki szerint főbenjáró bűn agyonpakolni a tésztát :)

GAXXX 2021.02.18. 11:58:23

Minden tisztelettel: ez egy rendes agglegénykaja. Tényleg.

A tésztában a következőt javasolnám:

100% liszthez 60% víz, 1% (szárított)élesztő, 2% só, esetleg 4% olivaolaj.
Tehát mondjuk 500g liszt, 300g víz, 5g élesztő (egy zacskó lehet ok :)), 10g só, esetleg 20g olivaolaj (ha gyorsan legyen kész a tészta, akkor érdemes beletenni).

Ez a tészta egy kicsit lassabban készül el, de alapvetően sokkal jobb lesz, ha időt kap az elkészülésre.

Próbáljátok ki úgy, hogy az összekeverés után 1-2 napot (!!!) hűtőben tartjátok (és az alapanyagok is hidegek voltak). Zseniálisan finom tésztát kaptok. Csakhát.... idő kell hozzá.

GAXXX 2021.02.18. 11:59:36

@GAXXX: ja igen, ehhez nem kell semmit felfuttatni, csak összedolgozni. Jó lesz.

Bunkóné Barom Ildikó 2021.02.18. 12:36:29

@GAXXX: Hát igen.. a szakács felfuttat, az informatikus lefuttat..

Szakibá Greg 2021.02.18. 13:48:26

Ha szabad adnom két hasznos tippet:
Pizzán -a melegszendviccsel szemben- rendszerint egyből a szószra szórjuk a sajtot, a többi feltét pedig a sajt fölé kerül!
A kerekded kelt tészta gombócot úgy lehet egyszerűen téglalap alakúra nyújtani, hogy sodrófával a téglalap átlói mentén, középről a sarkok felé nyújtjuk.

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2021.02.18. 13:49:49

@GAXXX: Köszi a tippet! Mondom, én így komolyabban tésztázni tavaly év végén kezdtem el, többnyire sikerrel, ezt a receptet meg, ahogy írtam is, a Street Kitchen oldalán találtam és szimpi volt. Ahogy mondjuk ők se, így én se hirdettem hogy ez lenne az etalon pizza recept, de összességében én elégedett voltam végül. Főleg első próbálkozásra. De majd kipróbálom azt is, amit írtál, nyilván millió recept van ebben a témában (is)... :)

élhetetlen 2021.02.18. 19:03:23

Kicsit off. A gyerekeknek kell a zöldség, a vitamin, de nem biztos, hogy megeszik a sárgarépa főzeléket vacsorára. A húgom csinálta azt, hogy fél centis tészta, paradicsomszósz, aztán rá két centi vastagon minden, ami a kezébe került. Csemege kukorica, borsó, sárgarépa, paradicsom, stb. vegyesen, aztán reszelt sajt. Ez volt a „pizza”. Egészséges, laktató, és finom volt, és mindig megették a gyerekek.
süti beállítások módosítása