Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Házi készítésű húsos burek

Rendkívül laktató és ropogós finomság

2021. június 20. - Csabi Konyhája

Egyik legnagyobb kedvenceim közé tartozik a burek és talán kissé meglepő módon, de életem legjobbját körülbelül 20 évvel ezelőtt Békéscsabán ettem egy olyan látványpékségben, ahol ha minden igaz szerb pékek dolgoztak, így aztán nem véletlen, hogy valami egészen fantasztikusan kiváló volt a burek állandó jelleggel. Azóta se ettem hozzá foghatót idehaza, maximum Szerbiában volt szerencsém hasonló élményt átélni. Régi vágyam volt, hogy egyszer én magam is nekilássak az elkészítésének.

dsc03493_1.JPG

Nem is volt kérdéses, hogy egy jó kis fűszeres, darált húsos töltelék lesz a központi eleme az összeállításnak. Alapvetően kétféleképpen szokás csinálni, az egyik szerint mint egy rétest feltekerjük, majd csigaként megint csak feltekerjük és így sütjük ki. Számomra a tortaformában történő rétegzés egy szimpatikusabb alternatíva, én is így készítettem el.

Először a darált húsos alapnak estem neki, amihez némi olvasztott sült zsíron üvegesre pirítottam 350g apróra kockázott vöröshagymát, majd a folyamat végén 12g reszelt fokhagymával is kavargattam még egy percig. Sóztam, borsoztam és füstölt pirospaprikával is meghintettem. Az 500g sertés/marha darált hús ekkor csatlakozott a hagymás alaphoz, majd miután mindenhol egyenletes színt kapott (kb.5 perc) ismét sóztam, borsoztam és a füstölt paprikát se sajnáltam. További 15 perc rotyogtatás, kavargatás után késznek ítéltem a darált húsos alapot és elkezdődhetett a rétegzés! Ehhez előzetesen felolvasztottam 100g vajat, amivel első körben kikentem a tortaformát. Három tésztaréteggel dolgoztam, mindegyik réteg 4 réteslapból állt és az én technikám az volt hogy az első kettő túlnyúló részét mindig kihajtottam, az utolsó kettőt viszont befelé, hogy a végére ne maradjon túl sok a tetején. A réteslapokat minden esetben megkentem az olvasztott vajjal és a darált húsos alapot kétfelé választva a réteslapos rétegeken egyenletesen eloszlattam és 125g reszelt sajttal is beborítottam. A felső réteslap réteget már egy felvert tojással kentem meg és bár szerintem amúgy nem feltétlenül kell rá, de én megszórtam szezámmaggal is, csak mert szeretem. 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöttem.

Persze nem lett olyan, mint a cikk elején emlegetett isteni burek, de ahhoz képest hogy most készítettem először, nem volt okom panaszra. Ízre és állagra is igencsak menő lett és egy negyedet elfogyasztva eléggé kellemes teltségérzet lett úrrá rajtam. A töltelékeket persze szabadon lehet variálni, akár sós, akár édes verzióban is, én pedig szerintem legközelebb ki fogom próbálni a csigás elkészítési módot is. Egyébként én a rétest is jobban szeretem másnap, akár harmadnap, amikor a tészta jobban összeáll a töltelékkel, ez a burekra is igaz volt most.

dsc03494.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8916596272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2021.06.21. 11:22:43

Nagyon szép lett! Ezt ki fogom próbálni.

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2021.06.22. 10:34:16

@Fue: Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik! És sok sikert a sajáthoz is majd!!! :)
süti beállítások módosítása