Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Gombás-brokkolis csirke

Egy nagyon gyorsan elkészíthető, rendkívül szaftos tésztaétel

2021. június 30. - Csabi Konyhája

Én eleve az egyszerű és gyors ételek embere vagyok az esetek döntő többségében, a nyári kánikulában pedig még fontosabbá válik, hogy a lehető legkevesebb időt töltsük a tűzhely mellett. Ez a recept tökéletesen beleillik a sorba, hiszen minden előkészülettel, szeleteléssel együtt is bőven egy órán belül végezni lehet, az eredmény pedig egy rendkívül ütős ízvilágú, egyszerre könnyed és laktató tésztaétel.

dsc03619.JPG

Kezdésként némi olívaolajon üvegesre pirítottam egy fej (180g) apróra kockázott vöröshagymát, amit sóztam, borsoztam és 5 perc után 10g reszelt fokhagymát is dobtam hozzá és egy egyperces aktív kavargatás után már a kockázott csirkemell darabok (700g) is a lábasba kerültek. Egy háromperces kavargatás következett, ami idő alatt szépen kifehéredett minden egyes húsdarab. Megszórtam egy evőkanálnyi liszttel, alaposan átforgattam a hagymás-húsos alapot és 25g vajat is dobtam hozzá egy púpos evőkanálnyi mustárral és tejföllel együtt és jól átkavartam az egészet. Ekkor felöntöttem 800ml zöldség alaplével, de persze bármilyen alaplevet használhatunk, annak hiányában pedig marad a jó öreg víz. Ekkor került hozzáadásra 300g szeletelt csiperkegomba és 300g rózsáira szedett brokkoli. Megszórtam 1-1 teáskanálnyi kakukkfűvel, szerecsendióval és őrölt gyömbérrel is, valamint 3 apróra vágott babérlevéllel. Sóztam, borsoztam és egy kis cayenne-t is szórtam még hozzá, ismét jól átkevertem az igencsak gazdagra dagadt lábasom tartalmát és 15 percen keresztül rotyogtattam. 

dsc03610_1.JPG

dsc03612_1.JPG

Közben kifőztem 500g spagetti tésztát is, amit az elkészült csirkés őrületemhez kavartam. Egy kicsit talán túlságosan is leveses lett a végeredmény, így az első alkalommal valóban hasonlított inkább egy kis keleties beütésű leveshez, ami mondjuk tegyük is hozzá gyorsan, egészen elképesztően őrületes ízvilággal rendelkezett. Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, a tészta egész gyorsan magába is szívta a folyadékot, de csak annyira, hogy még így is bőven maradt szaftja, így másnap már egy rendkívül szaftos tésztaétel lett a levesből. Én amúgy előszeretettel szoktam ilyesmivel játszadozni és ez most is nagyon bejött nekem. Ráadásul tésztaétel formájában némi szójaszószos vagy worcester szószos locsolással tovább lehet színesíteni az amúgy sem szegényes ízvilágot. (5 adag)

dsc03614.JPG

dsc03615.JPG

dsc03618.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8316596312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2021.07.02. 14:15:52

Mi történt azzal a szerencsétlen brokkolival? Elárulom: Nem túl friss brokkoli savas közegben hosszan főtt. Ez esetben nem csak a színével lesz gond, hanem íze is rossz lesz. A klorofillokban lévő magnézium ion hosszas főzés, pláne, ha ez savas közegben történik, kiszabadul és a helyükre hidrogén ion kerül és feofitinmolekulákká alakulnak ez okozza ezt randa sárgásbarna színt és a kellemetlen szénára emlékeztető ízt a brokkoli esetében.
Nem csoda, hogy a gyerekek utálják a legtöbb zöldséget, mivel nagyon nem értünk a legtöbb zöldség tökéletes elkészítéséhez ....
süti beállítások módosítása