Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Céklás-vöröslencsés daal

Egy igazi testet-lelket melengető, laktató fogás

2022. december 01. - Csabi Konyhája

Nagy kedvencem a cékla és így a valódi hideg idő beköszöntével arra gondoltam, hogy milyen jól jönne valami jó kis melengető fogás. Végül arra az elhatározásra jutottam, hogy egy másik nagy favoritot, a lencsét is bevonom a játékba és egy jó fűszeres, indiai ízvilágú egytálételt készítek végül.

dsc04432_1.JPG

Első lépésként 2ek kókuszolajat felforrósítottam majd rádobtam 200g apróra vágott vöröshagymát 4 gerezd szintén apróra vágott fokhagyma (13g) és 20g friss gyömbér társaságában. Ekkor még csak 1tk sóval fűszereztem,  a 10 perces hőkezelést követően pedig az előzetesen csupán alaposan átmosott és lecsöpögtetett vöröslencse (400g) és a tetszés szerinti nagyságúra vágott cékla (450g) is csatlakozott az alaphoz egy komolyabb fűszerezéssel egybekötve: 1-1tk őrölt kurkuma, koriander és feketebors, 2-2tk bombay masala fűszerkeverék, valamint egy késhegynyi őrölt habanero chilivel is megbolondítottam a hagymás alapomat.

dsc04428.JPG

Egy alapos összekeverést követően felöntöttem 1.5 liter forrásban lévő vízzel, amihez két leveskockát is adtam. (Persze ha van alaplevünk, akkor azt használjuk!) Csökkentett hőfokon, fedő alatt 30 percig rotyogott ez az egyre mesésebben illatozó leves szerűség, amihez ekkor 450g kókusztejet is öntöttem és 1-1tk koriander levéllel és masala fűszerkeverékkel is meghintettem. Az újraforrást követően még 5 percig rotyogtattam és el is készült a nagy mű!. Tálalásnál még némi tejföllel is megkoronázhatjuk, illetve én friss kenyérrel ettem, de akár még valami köretet is lehet hozzá készíteni. Így frissen egy jó sűrű levesre hasonlított a végeredmény, ami aztán persze másnapra elég durván besűrűsödött és összességében egy igazán laktató, igencsak erőteljes ízvilágú étel született, amiben remekül harmonizálnak a fűszerek a lencsével és a céklával. (6 adag)

dsc04431.JPG

dsc04434_1.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr117989234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása