Nem tudom ki hogy van vele, de én bosszankodva szoktam látni, amikor olyan cikkekben látom szerepelni a grízes tésztát, mint például "a legrosszabb menzás kaják" és hasonlók. Nekem ugyanis gyermekkorom egyik kedvenc tésztaétele ez és lehet hogy szerencsés voltam, de nem csak otthon, de a menzán is imádtam. Nemrég eszembe jutott ez a pofonegyszerű finomság és rögtön el is határoztam, hogy életemben először én magam fogom elkészíteni!
Első körben hevítsünk fel egy serpenyőben 2ek olajat (én mogyoróolajat használtam) és pirítsunk aranybarnára 150g búzadarát. Én ezt a műveletet akkor kezdtem el, amikor felforrt a tészta főzővize, így megközelítőleg egyszerre lesz kész minden. Folyamatos kevergetés mellett nekem körülbelül 5 perc alatt született meg a fentebb említett színárnyalat és ekkor felöntöttem 1dl vízzel és alaposan összekavartam a darával, majd félrehúztam. Közben a tészta is elkészült, amit leszűrtem (egy kis vizet azért mindig hagyok a lábas alján) és alaposan összeforgattam a grízzel. Ehhez a fogáshoz a szélesmetélt tésztatípus passzol egyébként a legjobban, de persze ízlés szerint szabadon variálható.
Ezután pedig már nincs is hátra más, mint egy (vagy két) jó nagy kanál házi baracklekvárral megpakolni és porcukorral megszórni a tésztát. Nyami! Villámgyorsan és pofonegyszerűen elkészíthető ez a klasszikus és megunhatatlan finomság. (2-3 adag)