Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Citromos kocka

Az omlós tészta alap és a citrusos krém ellenállhatatlan párost alkot

2023. július 02. - Csabi Konyhája

Már egy ideje el volt mentve ez a recept, amit végül csupán minimális változtatásokkal én is elkészítettem a napokban, és bár előzetesen eléggé szkeptikus voltam azzal kapcsolatban, hogy ebből mi fog kisülni, a végeredmény aztán egy 100% meggyőző, nagyon durván citrusos finomság lett.

dsc05207_1.JPG

Elsőként a tészta alapot készítettem el, ami egy lényegében egy egyszerűsített omlós tészta, amihez egy tálban villával alaposan összekevertem 250g lisztet, 100g kristálycukrot, 2-2 citrom és lime reszelt héját, egy csapott teáskanál sóval és 250g puha vajjal. Ezt a keveréket egy kisebb tepsiben (24x28cm) elegyengettem és a közben 160 fokra előmelegített sütőbe (légkeveréses funkcióval) toltam 25 percre. Amíg sült a tészta, addig elkészítettem az úgynevezett krémet is, ami igazából egy tojásos lé és ezen a ponton kicsit komolyabban is elkezdtem aggódni, hogy ebből tényleg mi fog kisülni. Már első ránézésre is brutál soknak tűnt az eredeti receptnél felhasznált cukor mennyisége, főleg, hogy általában én minden édességet kicsit alulcukrozni szoktam inkább. Jelen esetben 4 tojást (M) a 2-2 citrom és lime levével, 200g kristálycukorral és 40g liszttel habosra kevertem és a közben megsült tészta alapra öntöttem, majd további 35 percre visszatoltam a sütőbe.

A sütőből kivéve elégedetten nyugtáztam, hogy szépen megszilárdult az egész, szép aranybarnára sült és az illatfelhő is sok jóval kecsegtetett. Megvártam, hogy teljesen kihűljön és csak ezután szeltem fel. Már nagyon izgatottan vártam, hogy megkóstoljam, és hát bizony az első falat után kis túlzással le is kellett ülnöm, akkora sokkot kaptam, természetesen pozitív értelemben. Tényleg nem voltam felkészülve, illetve nem gondoltam volna, hogy ebből egy ennyire menő finomság fog születni. Az omlós tészta alap egyszerűen tökéletes lett, a citrusos krémes feltét pedig egész egyszerűen parádés. Mondhatni egy igazi egyszerű de nagyszerű kis édesség ez, ami napokkal később is ugyanolyan frenetikus élményt biztosít. Persze a tojások miatt is érdemes hűtőben tárolni, meg eleve a citrusos sütiknek is jól áll némi hűvösség, de amúgy nehezen tudnám eldönteni, hogy szobamelegen vagy hűtőből kivéve ízlett jobban... 

dsc05208_1.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5118158136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása