A káposztás tészta óriási gyerekkori kedvencem. Ugye alapvetően két irányba lehet elvinni ezt az ételt tálalásnál, sózva és borsozva, vagy porcukorral meghintve. Én viszont már kiskoromban is azt az elvet vallottam, hogy jó sok borssal és cukorral. Nem is emlékszem mikor ettem utoljára káposztás tésztát, úgyhogy arra gondoltam, itt az ideje, hogy elkészítsem a saját verziómat, ráadásul egy elég komoly turbózással.
HOZZÁVALÓK (4 adag)
400g füstölt kolozsvári szalonna
1.8kg fejes káposzta
500g fodros nagykocka tészta
1ek cukor
2-2tk őrölt fekete bors, só
A káposztának leszedtem 1-2 külső levelét és negyedbe vágtam, kivágtam a torzsályát és vékony csíkokra szeltem. Megszórtam 2tk sóval és alaposan összeforgattam. Ezután a szalonnát is felcsíkoztam és némi olajon szép pirosra pirítottam (10 perc) majd megszórtam 1ek cukorral és további 3 percig kavargattam. Végül rádobtam a káposztát, megszórtam 2tk borssal és sűrű kevergetések mellett 20 perc alatt meg is született a mennyei káposztás szakanyag. Végül a főtt tésztát is hozzáborítottam és egy alapos összeforgatás után el is készült a nagy mű. Tálalásnál még frissen őrölt tarkaborssal és ízlés szerint porcukorral tovább lehet emelni az ízélményen. Az erőteljesen füstös szalonna olyan új szintre emeli ezt a pofonegyszerű ételt, hogy ezentúl egészen biztos, hogy csak így fogom enni a káposztás tésztát! Erőteljes ízvilágú, izgalmas és rendkívül laktató tésztaétel ez.