A blog rendszeres olvasói már biztos jól tudják, hogy nagy tészta rajongó vagyok és most pont kapóra is jött egy jópofa recept, amibe belefutottam annak idején és elmentettem későbbre. A recept lényege, hogy a paradicsomot és a fokhagymát megsütjük sütőben, majd ricottával és bazsalikommal összeturmixolva kapjuk meg a mennyei szószt a tésztához és persze nem maradhat el a megfelelő mennyiségű sajt hozzáadása sem. Jelen esetben pedig én még némi házi füstölt sonkával is tovább erősjtettem az ízorgiát, a végeredmény pedig egy igazán ütős tésztaétel lett.
HOZZÁVALÓK (4 adag)
1kg paradicsom
2 fej (77g) fokhagyma
500g száraztészta (spagetti)
30g friss bazsalikom
150g sajt (pl. Dziugas)
200g füstölt sonka
60ml olívaolaj
só
bors
Kezdésként a paradicsomokat negyedekbe vágtam és elhelyeztem egy tepsin. A két fej fokhagymának levágtam a tetejét és elhelyeztem a paradicsomok között. Meglocsoltam az egészet 60ml olívaolajjal, majd egyenletesen megsóztam és borsoztam a tepsi minden egyes résztvevőjét és végül 200 fokra előmelegített sütőbe (légkeveréses funkciót használva) toltam 20 percre. Utána lefedtem a tepsit alufóliával és további 20 percre visszatoltam.
A fokhagyma fejekből csak kinyomtam a pépesre sült fokhagymát és a paradicsommal, a ricottával és a bazsalikommal együtt leturmixoltam. A szósz végső állagát 100ml vízzel állítottam be a tészta főzővizét használva. Ezt a csodás szószt végül hozzáöntöttem a tésztához és jó alaposan összekevertem. Hozzáadtam a reszelt sajtot is és az előzetesen felcsíkozott és lepirított sonkát is és jó alaposan összeforgattam az egészet. Ízlés szerint lehet még sózni, borsozni a végeredményt. Az elkészült mű egy igazán szaftos és izgalmas tésztaétel lett, ami persze igényel némi plusz munkát de mégsem nevezhető bonyolultnak, a végeredmény pedig önmagáért beszél.