Ugyan alapvetően nem követem a különböző szokásokat, babonákat, de igazából sosem esik nehezemre az év végére/elejére valamilyen lencsés fogást készíteni. Ezúttal egy egyszerű kis kolbászos tésztát alkottam.
HOZZÁVALÓK (5 adag)
330g tisztított vöröshagyma
16g tisztított fokhagyma
tetszés szerinti zsiradék
400g hámozott paradicsom konzerv
500ml víz
1 zöldségleveskocka
200g sárgarépa
250g lencse
200g kolbász
1ek mustár
2tk só
1-1tk őrölt római kömény, feketebors, kurkuma, füstölt cayenne
4 babérlevél
400ml kókusztej
500g tészta
80g érlelt keménysajt
Első lépésként némi olajon üvegesre pirítottam a felkockázott vöröshagymát (10 perc), amit csupán sóztam, a művelet végén pedig a reszelt fokhagymát is hozzáadtam és még egy percig kavargattam. Ekkor adtam hozzá a paradicsom konzervet, a mustárt, a félkarikákra vágott répát és kolbászt, az előző este beáztatott és lecsepegtetett lencsét, a fűszereket, a leveskockát és felöntöttem még a vízzel is. Alaposan átkevertem az egészet és csökkentett hőfokon, fedő alatt rotyogtattam 20 percig, időnként átkeverve a lábas tartalmát. Ekkor öntöttem hozzá a kókusztejet is és további 10 percig rotyogtattam, majd a kifőtt tésztához öntöttem, megszórtam a reszelt sajttal és jó alaposan összeforgattam az egészet és fedő alatt még pár percig pihentettem, ami idő alatt egy kicsit még megszívta magát a tészta és egy pont optimálisan szaftos állag alakult ki.
Egy rendkívül laktató és ízletes finomság született lencsével és kolbásszal a főszerepben!