Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

"Zabáljatok parasztok!" - a Középkori Parasztétteremben jártam, Párkányban

2014. június 01. - Csabi Konyhája

Születésnapom alkalmával sikerült egy szép, teljes napot eltölteni Esztergomban, majd a hídon átkelve Párkányban. A turistáskodás mellett a remek italoké és a pompás ételeké volt a fő szerep. Az abszolút csúcspontot a Középkori Parasztétterem jelentette, ami minden nemében egy igazi kuriózumnak számít!


Már a betérés pillanatában tudtam, hogy a legjobb helyre tévedtünk, amikor korhű ruhában üdvözölt egy kedves fiatalember a következőképpen: "Mi van parasztok? Zabálnátok?" Vagy valami ilyesmi... Nem emlékszem már sajnos pontosan minden egyes szövegre, de végig ilyen és ehhez hasonló hatalmas dumáktól zengett a hely. A nevetéstől könnyezve helyet foglaltunk az egyik asztalnál és a korhű dekorációban gyönyörködtünk. Italnak valami jó helyi sört kértem, ami a jelek szerint a Kelt típusú lehetett, mivel rögtön ezt ajánlotta a jóember, akivel eszem ágában se volt ellenkezni. Egyébként a menü borító fedelén egy kedves köszöntő olvasható, amiben próbálják eloszlatni a kételyeket afelől, hogy a vendéglátóink esetlegesen megbántani szeretnének ezzel a beszédstílussal. Meg is jött az itóka, nagyon szép küblikben és a következő szöveggel: "Nesze neked is itt a lőré, legalább addig sem jártatod a pofád." Hahahaha. Azonnal rajongója lettem a helynek!

Az ételek közül kissé nehezen ment a választás mivel mindegyik nagyon jól hangzott, ráadásul mindegyikhez volt egy vicces és egy normál leírás is, ami egyébként a honlapon is olvasható. Csocsám lábát levagdostam, jó pácban megúsztattam. Ropogósra sütöm neked, itt van paraszt nesze egyed! Azaz búbos kemencében ropogósra sült csülök, gombás spíz, hagyma, cipó, zabpelyhes húsos lepény és sült alma. A sör egészen kiváló volt egyébként, az ételek felszolgálása előtt pedig még egy kis edényben meleg, citromos víz és egy kendő is az asztalra került, hogy meg tudjam mosni a mocskos pofámat. :) 

Már messziről kiszúrtam, hogy hozzák a zabát, én pedig a legnagyobb megelégedéssel konstatáltam, hogy pontosan azt kaptam, amire számítottam. Egy egészen elképesztő adagnyi gasztrofesztivált, hatalmas fatányéron. A csülök valami elképesztően nagy és tökéletesen átsült, finom volt. A rengeteg zöldség, a sült alma, a gomba, a húsos lepény, mind egytől egyig katarzis közeli állapotba repítettek. A cipó is valami egészen fantasztikus volt és egy idő után tényleg elhittem, hogy egy középkori lakoma szereplője vagyok, hiszen olyan mohósággal tömtem magamba a falatokat, mintha életemben nem ettem volna még. Ja hát és persze mindezt csupasz kézzel, hiszen ez így autentikus!
Összességében tehát teljes mértékben 10/10 volt minden, a hely hangulata és a dumák valami frenetikusak voltak, az étel és a sör is szintén hibátlanul teljesített. A 12€-s ár azt hiszem teljes mértékben jónak volt mondható és én mindenkit csak biztatni tudok a hely meglátogatására, hiszen a jó ételhez egy igazán különleges élmény is párosul!

FRISS: A 2015-ös visszatérésemről itt olvashattok! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr868577260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása