Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Sütőben sült ajváros csirkemell

Mennyei ízbomba!

2019. október 06. - Csabi Konyhája

Már egy ideje itt pihent a konyhában egy üveg ajvár arra várva, hogy valami ínycsiklandozó fogás szülessen belőle. Régebben volt egy spéci bugerem, amiben én is előszeretettel használtam ajvárt, de valahogy egy összetett recept formájában nem igazán jutottam gondolatban tovább annál, mint hogy a sült húsokat kenegessem vele. Lényegében ez a recept se sokkal több az utolsó gondolatnál, ám összességében mégis egy igazán meglepő, egyszerű, de mégis nagyszerű étel született ajvárral a főszerepben! Az ezen a linken található recept adta egyébként az ötletet a saját művemhez, az eredeti receptet itt-ott megvariálva picit. 

dsc07514.JPG

Első lépésként egy serpenyőben addig melegítettem napraforgóolajat, amíg az füstölni kezdett, majd szépen belehelyeztem két csirkemellet (0.8kg) és mindkét oldalát 3-3 percig sütöttem max lángon. A megsült oldalt sóztam és frissen őrölt tarkaborssal fűszereztem, majd félretettem pihenni. Én fordításnál öntöttem még olajat, illetve a művelet végeztével is, majd ugyanebben a serpenyőben kezdtem neki egy fej felkockázott lilahagyma (27dkg) és 2 gerezd reszelt fokhagyma pirításának. Sóztam, borsoztam, majd 5 perccel később felöntöttem 2.5dl tejszínnel és beleborítottam a serpenyőbe egy üveg (350g) csípős ajvárt is, majd jó alaposan elkevertem és 5 percig rotyogtattam és közben egyszer újrasóztam ezt a mennyei alapot.

Egy tepsibe öntöttem a hagymás-ajváros szósz több mint a felét, szépen egyenletesen eloszlattam, majd belehelyeztem a két csirkemellet is, amikre ráöntöttem a még maradék szószt. Két zacskónyi (200g) mozzarella golyókat félbevágva a húsokra helyeztem, majd előmelegített sütőben, max hőfokon 25 perc alatt készre sütöttem. Közben csináltam jó kis parázsburgonyát is mellé köretnek. Valami egészen mesés képet mutatott az elkészült ajváros csirke és hát az illatfelhő is igen kecsegtetőnek bizonyult. Fél csokor apróra vágott friss petrezselyemmel is megszórtam még mielőtt tányérra szedtem volna ezt a fenséges étket. A hús tökéletesen puha lett, amit a hagymás-ajváros mártás olyan szintű magaslatokba emelt, amiről előzetesen még csak nem is nagyon ábrándoztam. Minden előzetes várakozásomat sikerült felülmúlni, a krumplival együtt pedig egy igencsak laktató és kegyetlenül finom egytálételről beszélhetünk. (4 adag)

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr8215172460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása