Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Sütőtökös-spenótos spagetti

Egy igazán ütős húsmentes tésztacsoda

2019. október 12. - Csabi Konyhája

Ezerrel dübörög a sütőtök szezon és vele együtt határtalan fanatizmusom is újra szárnyal. Korábban csináltam már egy fergeteges sütőtökös tésztát, de most újrázás helyett egy újabb verziónak ugrottam neki. A végeredmény végül egy kicsit más lett, mint amilyenre előzetesen számítottam, de még így is igen ütős kis tésztacsoda született, ami még a legelvetemültebb húsimádót is könnyen hatalmába kerítheti. 

dsc07540_1.JPG

Első körben 1 óra alatt maximum hőfokon megsütöttem a kisebb darabokra vágott tököt, ami a magozást követően 1.5kg-ot nyomott. Direkt nem sütöttem tovább mivel miután kihűlt, a hámozást követően a felét leturmixoltam, a másik felét pedig kisebb darabokra vágtam. Igazából már itt tudtam, hogy bukik az eredeti ötlet, mivel így is elég puha/pépes volt az egész, így az eredeti terv, miszerint lesznek majd sütőtök kockák is a tésztában, elbukni látszott.

dsc07537_1.JPG

Egy lábosban felhevített olajra dobtam 6 gerezd reszelt fokhagymát és egy apróra vágott szárított chilit. Pár perc aktív kevergetést követően előbb a leturmixolt sütőtökkel kevertem össze jó alaposan, majd a feldarabolt tökkel forgattam össze. Ezután jöhetett 20dkg spenót, én fagyasztott leveleket használtam, amiket előzetesen meg is főztem, majd le is szűrtem. Sóztam, borsoztam ezt a fenséges illatfelhőt kibocsátó alapot, végül egy csomag (500g) spagetti tésztával is jó alaposan összeforgattam, amit előzetesen 1-2 perccel kevesebb ideig főztem, bár én eleve nem szoktam teljesen puhára főzni semmilyen tésztát. Mire jó alaposan összekevertem, nyilván nem sok maradt a feldarabolt tökből, azért mégis kicsit darabosabb lett a végeredmény, mintha az egészet leturmixoltam volna. Utolsó lépésként ismét sóztam borsoztam és egy fél citrom kifacsart levét is hozzáöntöttem és egy végső nagy keverés-kavarást követően már lehetett is tálalni ezt az ütős kis tésztacsodát.

Tálaláskor megszórtam némi apróra vágott dióval és facsartam még rá egy kis citromlevet is. Nem egyszerű leírni az ízélményt, hiszen egyszerre kicsit édeskés a tök miatt, kissé finoman dolgozik némi csípősség is a háttérben, miközben a citromtól egy nagyon különleges extra savanykás felhangot is kapott az egész. A fokhagyma igen erőteljesen uralkodó és hát bizony még engem is meglepett, hogy milyen szinten laktató az egész. (4 adag)

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1315212980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2019.10.13. 20:43:39

Anyám! Ezt ki kell próbálni. :o)

Luka Levente 2021.01.04. 22:35:40

Ezt ki kell próbálnom! Köszi a receptet, majd jövök az eredménnyel.
süti beállítások módosítása