Még idén májusban alkottam meg egyik kedvenc desszert fogásomat, a mákos tejberizst, és maradva a mákos vonalon most meg is született a folytatás. Korábban már itt a blogon is szerepelt 1-2 sós tojásmuffin őrület (szalonnás-sajtos, kolbászos), de most ez az első alkalom, hogy egy édes kompozícióval rukkoltak elő. Mit is mondhatnék, várakozáson felüli első próbálkozás lett ez.
Egy nagyobb tálban villával alaposan összenyomkodtam 4 banánt (55dkg), majd 1 tojással és 1dl étolajjal összekevertem. 100g barna cukrot, 1-1tk szódabikarbónát, sütőport és fahéjat, csipet sót, 50g darált mákot, valamint én liszt helyett 230g Emese sütiport (gm) is adtam még hozzá és jó alaposan összekevertem és egy igen jól kezelhető állagú masszát kaptam végül, amit kosárkákkal kibélelt muffinformába töltöttem. Elég sok lett a szakanyag, kissé féltem is hogy mi lesz, mivel lényegében teljesen tele lett mindegyik kosár.
Előmelegített sütőbe tolva, közepes hőfokon 20 perc alatt meg is sültek a muffinok, amik tökéletesen kiállták a villapróbát és pont annyira emelkedtek meg, hogy gyönyörű gomba formájuk legyen, úgyhogy kezdeti félelmeim itt el is szálltak. Vártam, hogy kicsit hűljenek majd jöhetett az ízpróba. Ami már kézhezvételnél feltűnt, hogy egészen elképesztő módon könnyed, légies lett a muffin és nagyon könnyen ki lehet venni a papírkosárból is. Ízre is mondhatni tökéletes lett, remekül érződik a banán, miközben a háttérben ott dolgozik a mák kissé kesernyéssége is. Egy szó mint száz, kezdő muffinsütőként ezt egy jó nagy győzelemként éltem meg, úgyhogy azt hiszem ennek a vonalnak is lesz majd még folytatása. :)