A legutóbbi, igencsak parádésra sikeredett oldalas kapcsán megjegyeztem, hogy a félretett szaftból majd valamit kéne csinálni és hát e köré próbáltam felépíteni a szóban forgó receptet, ami egy igencsak elvadult sajtos tészta alternatíva lett. Tényleg nem mindennapi az ízvilág, rendkívül erőteljes ízek hadakoznak, miközben mégis egy egységes és imádnivaló ízorgia ez a szaftos, nyúlós tésztacsoda.
Első körben 1ek olvasztott sült zsíron szép pirosra pirítottam 20dkg kockázott, füstölt kolozsvári szalonnát (kb. 7 perc), amire aztán két fej (34dkg) kockázott lilahagyma került és egy kb. 8 perces aktív kavargatás, miközben sóztam, borsoztam és 1tk koriander maggal is meghintettem. A művelet végén még szokás szerint néhány gerezd (19g) reszelt fokhagymával is túlóráztam még egy percet és ekkor két evőkanállal adagoltam a mennyei, fűszeres oldalas pác/szaft kombóból. Ekkor került a lábosba a vékony karikákra szelt grillkolbász (35dkg), ami nyilván bármilyen lehet, én most sajtos-jalapeno ízesítéssel dolgoztam. Az öt perces kavargatás közben 1-1tk kurkumával és őrölt római köménnyel is megszórtam, majd 50dkg csiperkegomba is a lábosban landolt. Ízlés dolga, hogy ki milyen formájúra és nagyságúra szeli, én most csak simán negyedeltem. Szintén egy öt perces hőkezelést kapott és 1-1tk majorannával és kakukkfűvel is fűszereztem, valamint újfent sóztam, borsoztam és még egy kis római köménnyel is megszórtam.
Az időközben kifőtt makarónitésztával (500g) jó alaposan összekevertem, adtam még hozzá újabb 2ek pác/szaftot és 36dkg reszelt edami sajttal is rendesen összedolgoztam. Igencsak extrém ízvilágú, ütős tésztaétel született, amit a pikáns szaft és a rengeteg nyúlós sajt tesz igazán ellenállhatatlanná. (5 adag)