Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Kolbászos partifalatkák és darált húsos rétes

Leveles tésztás különlegességek, amikből nem lehet eleget sütni

2020. december 20. - Csabi Konyhája

Idén már kétszer is alkottam leveles tésztás finomságokat, előbb egyfajta melegszendvics alternatívákat készítettem, majd nemrégiben édes töltelékekkel sültek az ellenállhatatlan finomságok. Már ezek készítésekor tudtam, hogy mi lesz a következő fejezet, ami ismét a húsos műfajt erősíti. Előbb menő partifalatkákat, majd igencsak ütős, akár főételként is funkcionáló brutális darált húsos finomságot csináltam. Szokás szerint csupán két gond volt mindkettővel. Az egyik, hogy lényegében lehetetlen kivárni, hogy megfelelő hőmérsékletűre hűljön, így garantált a szájpadlás és nyelv leégetése, illetve hogy sosem lehet ezekből a finomságokból eleget sütni... 

dsc02544-horz.jpg

Egy csomag leveles tésztát (275g) kitekertem és az egészet megkentem mustárral. Én rotisseur mustárt használtam, de ez abszolút ízlés dolga. Aztán egy 30dkg kiszerelésű debreceni kolbászt is elhelyeztem a tésztás alapon, és igyekeztem egyenlő darabokat kivágni a tésztából és feltekertem a kolbászokat. Nekem kimaradt némi tészta, azokba sima házikolbász karikákat csomagoltam hirtelen jött ötlettől vezérelve. A feltekert kolbászokat felszeleteltem, a tetejüket megkentem egy felvert tojással és szezámmagot is szórtam rájuk mielőtt 200 fokra előmelegített sütőbe toltam és 25 perc alatt készre sütöttem. A végeredmény igencsak dögös lett, akár önmagában is megállja a helyét, de valamilyen szósszal még inkább emelhető az élmény. Én egy jó kis spéci BBQ szószba mártogattam.

dsc02540_1.JPG

dsc02541_1.JPG

dsc02546.JPG

dsc02547.JPG

A második felvonás némileg több előkészületet igényelt, mivel egy jó kis dögös darált húsos alapot készítettem először, amihez jó szokásom szerint egy evőkanálnyi felolvasztott sült zsíron előbb egy fej apróra vágott lilahagymát kicsit megdinszteltem (kb.5perc), közben sóztam és borsoztam, végül 2 gerezd reszelt fokhagymát is hozzádobtam és egy perccel később pedig az 50dkg sertés/marha darált hús is a fazékba került. Folyamatos keverés-kavarás mellett, miután egy egységes színt kapott a hús 1-1tk őrölt korianderrel és római köménnyel is megszórtam, valamint 1ek mustárt és 3ek worcester szószt is adtam hozzá. 15 perc után késznek ítéltem meg ezt a mennyei húsos alapot és jöhetett az összeszerelés!

dsc02621.JPG

dsc02623-vert.jpg

A már jól ismert 275g kiszerelésű leveles tésztát szépen kiterítettem és az egészet megkentem a fentebb is használt Kígyóscsili remekbe szabott BBQ szószával és ráhalmoztam a darált húsos alapomat, amit aztán beborítottam 30dkg reszelt füstölt edami sajttal. Igyekeztem minél szorosabban, minél ügyesebben feltekerni, megkentem egy felvert tojással és alaposan megszórtam szezámmaggal. Először ezt is felszeletelve akartam megsütni de végül úgy döntöttem, hogy inkább maradjon egyben. 200 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 40 perc alatt gyönyörű szép aranybarnára sütöttem. Rengeteg levet/zsírt eresztett az egész, ami elsőre kicsit ijesztőnek tűnt, de némi várakozás után kezelhetőbbé vált a helyzet. Érdekes, hogy maga a kész mű is mennyire más képet mutatott frissen, teljesen kihűlve, illetve újramelegítve. Nekem mindhárom fázisban nagyon tetszett, ízlett a dolog és tényleg érdekes, hogy mennyire más élményt is nyújtott mindhárom fázisban. Egy igencsak csalóka, rendkívül laktató különlegesség ez. Aki nem akar ennyire durvulni, akkor érdemes lehet fele ennyi húsos alapot használni, amit csak egy csíkban halmozunk és úgy tekerjük fel például. 

dsc02627.JPG

dsc02630.JPG

dsc02635.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1316336500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása