Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Lekváros linzer

Puha és omlós megunhatatlan finomság

2021. február 03. - Csabi Konyhája

Az utóbbi időben eléggé felbátorodtam tésztakészítés fronton, így aztán gondoltam egy nagyot és a linzert szemeltem ki következő áldozatnak. Elolvastam pár receptet, amik alapján gyorsan leszűrtem a tanulságokat. Bár többnyire nagyon hasonló elkészítési metódusokat találtam, azért belefutottam pár sarkalatos különbségbe is a leírások között, én pedig hamar kialakítottam a saját kis verziómat szem előtt tartva a 3:2:1 aranyszabályt!

dsc02942.JPG

Az alapanyagokat szépen kimértem előzetesen, hogy ne kelljen semmivel se vacakolni már, mivel a tészta elkészítésénél kulcskérdés a gyorsaság, hogy a használt vaj lehetőség szerint ne olvadjon meg a kezünk melegétől. Egy nagyobb tálban összekevertem 15dkg lisztet, 5dkg porcukrot és 10dkg kockázott vajat majd igyekeztem gyors mozdulatokkal összedolgozni, egyfajta morzsás állagot elérni. Meghintettem egy kis őrölt fahéjjal, egy csipet sóval, reszeltem egy kis citromhéjat is rá és egy tojás sárgájával is jó alaposan összedolgoztam egészen addig, amíg össze nem állt egy szép kis labdává, illetve amíg teljesen el nem vált az edénytől. Én már ekkor egy kicsit kilapítottam és frissentartó fóliába csomagolva hűtőbe tettem fél órára. A legtöbb eltérést ezen a fronton olvastam, volt aki egész éjszakára hűtőbe tette, én most kíváncsi voltam az eredményre egy ilyen viszonylag rövidebb hűtős pihentetés esetén.

Ezután egy lisztezett felületen kinyújtottam, kb. 3-4mm vastagságúra a tésztát és nekiláttam a formák kivágásának. A maradékot gyorsan újragyúrtam, majd ismét kinyújtottam, formáztam. Az elkészült formákat sütőpapírral kibélelt tepsiben felsorakoztattam és 180 fokon (alsó-felső mód) 10 perc alatt készre sütöttem. Ekkor érdemes egy kicsit hűlni hagyni, majd a teli formákra egy kiskanálnyi lekvárt raktam, amire egy lyukas részt helyeztem. Utolsó lépésként pedig egy kis porcukorral is megszórtam még. Nekem frissen annyira nem jött be, túlzottan morzsalékos még (bár ismerek olyat is, akinek meg így a kedvence), érdemes valamilyen zárható dobozba pakolni az elkészült linzereket és másnapra pedig élvezni a tökéletesen megpuhult süteményt, aminek másik nagy előnye hogy még akár egy hét múlva is ugyanilyen szuper, finom puha és omlós. Persze csak akkor, ha marad... :)
(15db linzer)

dsc02940.JPG

dsc02941.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1016413724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2021.02.05. 00:48:14

Írok kommentet. Nem szeretem mindig elővenni a mérleget, tehát amit gyakrabban sütök, ott a receptet átrváltom a kávés bögrére, azaz egyszer lemérem, aztán fél bögre, negyed bögre, egy ujjnyi a bögre alján, a vaj meg saccolható, de ez nem számít. Úgy látom a legfelső darabon, hogy nem csak középen van lekvár, hanem egy réteg ragasztónak is, Tökéletes. Ennél már csak az lenne jobb, ha a lyukas darabokat olvasztott csokiba mártanád, és úgy raknád össze a sütit.

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2021.02.05. 08:08:57

@élhetetlen: hahó! jó, hogy írtál. :) én kezdő sütis vagyok nagyon, meg amúgy van egy mondás , hogy süteményeknél jobb ha mindent pontosan kimér az ember )én amúgyis szeretek mindent precízen kimérni), de amúgy persze ha már profi az ember mehet a bögrés / kanalas mérce is simán. :) Végig van ragasztónak lekvár csak hol jobban látszik itt hol kevésbé. Amúgy először úgy csináltam hogy megkentem az alsót, rátettem a felsőt és még feltöltöttem a lyukat, de ezt túl pepecsnek tartottam és végül átváltottam a középre halmozásra és a lyukas résszel lenyomó technikára. Amúgy az első verzió jobban nézett ki, szóval megéri a pepecs a tökéletes eredmény érdekében. Ha csokiba is mártod az akkor már isler, nem??? ;)

élhetetlen 2021.02.05. 15:11:56

@Csabi Konyhája: „Ha csokiba is mártod az akkor már isler, nem??? ;)”. Majdnem, csak az isler talpig csokis, ez meg fekete, fehér, piros (vagy sárga) lenne. A kiméréssel igazad van, de én az általam használt bögrébe mérem, így egész pontos. A 10 dkg vajat meg még a húsz dekás kockából sem nehéz szemre levágni. A kanál nem mérce, mert van kisebb, nagyobb, csapott kanál anyag, púpos kanál anyag, ott már lehetnek különbségek. A csokit csak azért ajánlottam, mert abba szoktam egy kis sót rakni, amitől az íz teltebb édes lesz, mintha csak cukor lenne benne.
Akkor az islerről egy sztori. Az egyik kedvenc kollégám felesége a harmadik gyereket szülte, gondoltam, sütök islert, ne kelljen azzal is foglalkoznia, hogy mivel kínálja a vendégeket. 60 darab. Nem vagyok egy cukrász típus, de vannak trükkjeim. A tésztába is, a csokiba is teszek egy kis sót, (ha tortát sütök, a piskótába is), és receptellenes módon meggylekvárral csinálom. A szállítmány célba ért, három nap múlva telefonál a kolléga, hogy küldjem a receptet, mert a legnagyobb gyerekkel rácuppantak, és gyakorlatilag megették a készletet. A csipet sót az édes tésztákba vedd komolyan. Jó kísérletezést!

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2021.02.05. 18:24:05

@élhetetlen: köszi az infókat és a sztorit is! :) basszus, most is tettem sót bele, csak elfelejtettem beleírni! :O :) Ezt a "trükköt" én is ismerem és előszeretettel alkalmazom.
süti beállítások módosítása