Az utóbbi időben eléggé felbátorodtam tésztakészítés fronton, így aztán gondoltam egy nagyot és a linzert szemeltem ki következő áldozatnak. Elolvastam pár receptet, amik alapján gyorsan leszűrtem a tanulságokat. Bár többnyire nagyon hasonló elkészítési metódusokat találtam, azért belefutottam pár sarkalatos különbségbe is a leírások között, én pedig hamar kialakítottam a saját kis verziómat szem előtt tartva a 3:2:1 aranyszabályt!
Az alapanyagokat szépen kimértem előzetesen, hogy ne kelljen semmivel se vacakolni már, mivel a tészta elkészítésénél kulcskérdés a gyorsaság, hogy a használt vaj lehetőség szerint ne olvadjon meg a kezünk melegétől. Egy nagyobb tálban összekevertem 15dkg lisztet, 5dkg porcukrot és 10dkg kockázott vajat majd igyekeztem gyors mozdulatokkal összedolgozni, egyfajta morzsás állagot elérni. Meghintettem egy kis őrölt fahéjjal, egy csipet sóval, reszeltem egy kis citromhéjat is rá és egy tojás sárgájával is jó alaposan összedolgoztam egészen addig, amíg össze nem állt egy szép kis labdává, illetve amíg teljesen el nem vált az edénytől. Én már ekkor egy kicsit kilapítottam és frissentartó fóliába csomagolva hűtőbe tettem fél órára. A legtöbb eltérést ezen a fronton olvastam, volt aki egész éjszakára hűtőbe tette, én most kíváncsi voltam az eredményre egy ilyen viszonylag rövidebb hűtős pihentetés esetén.
Ezután egy lisztezett felületen kinyújtottam, kb. 3-4mm vastagságúra a tésztát és nekiláttam a formák kivágásának. A maradékot gyorsan újragyúrtam, majd ismét kinyújtottam, formáztam. Az elkészült formákat sütőpapírral kibélelt tepsiben felsorakoztattam és 180 fokon (alsó-felső mód) 10 perc alatt készre sütöttem. Ekkor érdemes egy kicsit hűlni hagyni, majd a teli formákra egy kiskanálnyi lekvárt raktam, amire egy lyukas részt helyeztem. Utolsó lépésként pedig egy kis porcukorral is megszórtam még. Nekem frissen annyira nem jött be, túlzottan morzsalékos még (bár ismerek olyat is, akinek meg így a kedvence), érdemes valamilyen zárható dobozba pakolni az elkészült linzereket és másnapra pedig élvezni a tökéletesen megpuhult süteményt, aminek másik nagy előnye hogy még akár egy hét múlva is ugyanilyen szuper, finom puha és omlós. Persze csak akkor, ha marad... :)
(15db linzer)