Még tart a medvehagyma szezon, úgyhogy ezt kihasználva gondoltam készítek még valami finomat gyorsan. Pont kapóra is jött egy jó kis recept, amiben leveles tésztából készül ez a már első hallásra is ínycsiklandozó krémsajtos-medvehagymás finomság.
Kezdésként összeállítottam a tölteléket, amihez 150g krémsajtot elkevertem 2ek tejföllel és 2tk citromlével, sóztam, borsoztam és egy nagy csokor (100g) egészen apróra vágott medvehagymát is hozzákevertem. Ezután kitekertem a leveles tésztát (400g), ami az eredeti receptleírást követve élesztős volt, korábban én mindig a sima verziót használtam egyébként. Megkentem a krémsajtos keverékemmel úgy, hogy felül egy kisebb sávot szabadon hagytam, majd igyekeztem minél szorosabban feltekerni. (Egyébként réteshez hasonlóan azt is lehet, hogy csak egy alsó sávba halmozzuk a tölteléket és úgy tekerjük fel, de én jobban szeretem, ha mindenhol van töltelék.) Nekem már egyébként első ránézésre is baromi soknak tűnt ez a töltelék mennyiség ehhez a tésztához, de innen már nem volt visszaút, haha! A művelet legnehezebb része a körülbelül ujjnyi szeletekre vágás volt. Végül elhelyeztem a kissé amorf csigákat egy sütőpapírral kibélelt tepsire és 200 fokon (alsó-felső mód) 20 perc alatt készre sütöttem.
Szegény csigák nagy része elég deformált lett, de azért sikerült pár pofásabb példányt is alkotni. Igazság szerint túl nagy meglepetés nem ért kóstoláskor, hiszen a krémsajtos-medvehagymás cucc baromi finom lett és hát a leveles tészta is hozta a szokásos formáját, nekem mondjuk egy kicsit pont emiatt kissé súlytalan lett a kész mű. Sokkal inkább el tudnám képzelni ugyanezt a felállást mondjuk a múltkori fahéjas-szalonnás csigánál használt menő, kelesztett tésztával. Még az is lehet, hogy valamikor ki is próbálom gyorsan, míg tart a szezon! De addig is, ha nem akar túl sokat bíbelődni az ember, ez is egy jó alternatíva, a tölteléket pedig a végtelenségig lehet variálni szokás szerint.