Egy jó tésztaétel mindig jó, tartja a híres mondás Zahorán Coelho konyhájában, így aztán ezen felbuzdulva gondoltam csinálok egy jó kis dögös húsgolyós-sajtos verziót.
Kezdésként a húsgolyókat készítettem el: 420g darált marhahúshoz 50g zsemlemorzsát, 1 tojást (M), 1-1tk sót és borsot, valamint fél vöröshagymát (130g) adtam, amit előzetesen egészen apróra kockáztam. Jó alaposan átgyurmáztam az egészet, majd nedves kézzel kis pingpong labda méretű golyókat formáztam. Persze a fűszerezés ízlés szerint variálható, én most inkább minimalistára vettem a figurát.
Egy nagyobb lábasban felforraltam 500ml víz és szintén 500ml tej együttesét, amihez aztán 1 leveskockát is adtam. Ha víz helyett alaplével készítjük, akkor ez utóbbi lépés kihagyható. Sóztam, borsoztam és 2ek worcester szószt is löttyintettem hozzá, forrás után pedig 300g tagliatelle tészta is belekerült. Sűrű kavargatás mellett 7-8 perc alatt készre is főtt a tészta (al dente), ami szépen magába is szívta a folyadékot és jó sűrű, krémes állagú lett az egész.
Közben egy serpenyőben 2ek olajat hevítettem majd kb. 4 percig max hőfokon pirítottam a kis húslabdákat, percenként forgatva. Az elkészült tésztát előbb alaposan elkevertem 200g reszelt sajttal (edami) és fél csokor (15g) apróra vágott friss petrezselyemmel is, végül a húsgolyókkal is óvatosan átforgattam.
Egy izgalmas ízvilágú, laktató tésztaétel született, amit még ízlés szerint chilivel is lehet gazdagítani, illetve tálalásnál még további worcester szósz locsolással is lehet fokozni az ízélményt. (4adag)