Egy Jamie Oliver videóban figyeltem fel erre a receptre még régebben, a videóban szicíliai nagymesterek mutatnak olyan dolgokat Jamie-nek, amitől még ő is csak pillázott. Ez az egyébként faék egyszerűségű tésztaétel egyből megfogott és most elérkezett az ideje, hogy minimális változtatásokkal én is elkészítsem!
Elsőként 4 evőkanálnyi zsemlemorzsát lepirítottam egy száraz (!) serpenyőben. Ez egy sarkalatos pont volt a receptben, az olasz séfmesternek pedig én se mondtam most ellent, de persze aki gondolja, akár fűszerezheti is vagy épp némi olívaolajjal is meglocsolhatja. Közben feltettem a tészta vizét is forralni, amit gazdagon sóztam és végül hosszúmetált tésztát használva 400g mennyiséget tettem a vízbe és 8 percig főztem. Persze a tészta fajtája szabadon variálható.
Közben nekiálltam a paradicsomos alap készítésének is, amihez felforrósítottam 6 evőkanálnyi olívaolajat majd egy gerezd (5g) apróra vágott fokhagymát beledobva kb. egy percig kevergettem. Ekkor 7db anchovy (szardella) is megmártózott a fokhagymás olajban, 1-2 perc kevergetést követően pedig 4 evőkanálnyi passzírozott paradicsommal és fél merőkanálnyi vízzel is dúsítottam a tészta főzővizéből. Ekkor 2ek cukrot is adtam hozzá és 35-35g egyenlő mennyiségű mazsola és fenyőmag is csatlakozott a mesésen illatozó alaphoz. 1-2 percig rotyogtattam még, majd jó alaposan összeforgattam a közben elkészült tésztával.
Megmondom őszintén, fogalmam se volt, hogy milyen ízélményben lesz részem, de a felhasznált alapanyagok ismeretében bíztam egy rendkívül izgalmas élményben. Tálalásnál szórjuk még meg gazdagon a pirított zsemlemorzsával (pangrattato) és kezdődhet is a falatozás!
Hát komolyan mondom, olyan szinten lesokkolt az ízélmény, hogy azt nem akartam elhinni! Édes és sós ízek váltakoznak rendkívül izgalmasan és a ropogós zsemlemorzsa pedig csak tovább emelte az élményt. Egy igazi olaszos tésztaélmény durván fél óra alatt előkészületekkel és talán még mosogatással együtt is. Érdemes kipróbálni! Amilyen egyszerű, annyira nagyszerű!