Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

BOUGATSA - a görög grízes rétes

Tejbegríz kerül a réteslapok közé, a végeredmény pedig egy könnyed finomság

2023. április 02. - Csabi Konyhája

Nemrégigen újra felfedeztem gyerekkori kedvencemet, a grízes tésztát és ezzel el is indult nálam egy folyamat... Azóta a zabkásába is szoktam tenni darát és vad kutatásba kezdtem, mit is lehetne még csinálni grízzel a középpontban. Hamar rátaláltam erre a görög édességre, amit igazság szerint nem igazán tudtam előzetesen elképzelni, hogy mennyire fog működni a valóságban, de szerencsére a kész mű minden kérdésre egy igencsak pozitív válasszal szolgált.

dsc04868.JPG

Kezdésként elkészítettem a tejbegríz, aminek az édessége nyilván ízlés kérdése, én direkt nem csináltam túlzottan édesre. Egy liter tejet forrásig melegítettem, ekkor hozzáborítottam 125g cukrot, egy csomag vanillin cukrot (12g) és egy csipet sót. Elkavartam, majd a 120g búzadara is csatlakozott a cukros tejhez és közepes hőfokon, állandó kevergetés mellett 6 perc alatt szépen be is sűrűsödött, meg is dagadt az egész. Félrehúztam és nekiláttam a tésztás alap összeállításának, közben pedig időnként átkevertem a grízt.

Egy a célnak pont megfelelő nagyságú magasabb falú tepsit vajjal kikentem és 5 réteslapot beletettem úgy, hogy mindegyik lapot gazdagon megkentem olvasztott vajjal. A közben kissé meghűlt grízhez 3 tojássárgáját és egy citrom reszelt héját is hozzáadtam és alaposan átkavartam, majd beleöntöttem a tepsibe. További 4 réteslapot helyeztem rá, szintén mindegyiket megkenve vajjal. Erre a műveletre el is ment egy 100g kiszerelésű vaj (82%). A lelógó széleket le is lehet vágni, vagy ráhajtani a tetejére, én ez utóbbi mellett döntöttem, nem szokásom pazarolni.

dsc04866.JPG

dsc04867.JPG

190 fokra előmelegített sütőbe toltam (légkeveréses funkcióval) és 20 perc alatt gyönyörű aranybarnára sütöttem. Ekkor gazdagon meg is szórtam rögtön fahéjas cukorral és megvártam míg teljesen kihűl és csak ekkor szeleteltem fel. Nagyon kíváncsi voltam már, hogy milyen lehet, az első harapás utáni felhördülésemet most nem is idézem be inkább ide szó szerint, de ez engem olyan szinten letaglózott, hogy nem igaz! A légiesen könnyed, pudingra hasonlító állagú gríz a fahéjas cukros szórással egészen elképesztő párost alkot, miközben a vékony tészta lapok is tökéletesen tették a dolgukat, ahogy azt egy rétes esetében már megszokhattuk. Ismételten egy egyszerű de nagyszerű finomság született, ezúttal tejbegrízzel a főszerepben!

dsc04869.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7718084148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blackmagicwoman 2023.04.13. 13:50:18

Ez szuper, ki fogom próbálni!!! :-)

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2023.04.13. 19:02:19

@Blackmagicwoman: Örülök, hogy tetszik, tényleg nagyon jó kis finomság. Sok sikert hozzá! :)
süti beállítások módosítása