Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Chilly Dog @ Magic Burger

2014. május 15. - Csabi Konyhája

Tavaly én magam is leteszteltem a 11. kerületbe költözött Magic Burgert, ami rögtön fel is került a "na ide még visszatérek" listára. Márciusban egy rendkívül ínycsiklandozó finomságot mutattak be a facebookon chilly dog néven, amit meglátva azonnal tudtam, ezért érdemes lesz újra útra kelni!


Ráadásul legutóbbi látogatásom óta ki is bővült a helység, ami így már egy kisebb kis komplexummá nőtte ki magát. Valamivel a déli nagy roham előtt sikerült megérkezni, így egész hamar sorra is kerültünk. Nem voltak konkrét terveim, igazából a Philly cheese steak szendvics és valamilyen hambi között vacilláltam előzetesen, majd meglátva a chilly dogot a menün, egyből megszületett az elhatározás. (Egyébként elég negatív, hogy a honlapos menün például nincs feltüntetve a chilly dog, így nem is tudtam eldönteni előzetesen, hogy ez most vajon akkor van még egyáltalán.) A füstölt virslis és a csípős kolbászos verzió közül egyértelműen az utóbbi mellett döntöttem (1200.-), a leírás szerint pedig alapból Coney island szósz (chilis marha ragu), cheddar sajt és jégsaláta az összeállítás alapja. Kb. 15-20 perc után el is érkezett a mi időnk, furcsa mód egy tálcára lett halmozva mindkettőnk sültkrumplija, illetve cimborám hamburgere. Gondoltuk, kisvártatva jön a hot dog is, de a kb. negyedik rendelés kiadása után kezdett gyanús lenni a dolog. Cimbim leült inkább a tálcával, hogy ne tartsuk fel a többi vendéget, én pedig egyre türelmetlenebbül és kérdő tekintettel pásztáztam a pult mögött tüsténkedőket. Néhány perc után már biztos voltam benne, hogy ebből semmi nem lesz, így megkérdeztem hogy mi a helyzet... Hát, mint kiderült ott volt az egy másik tálcán a pult mögött, csak épp kiadva nem lett... :S A hölgy persze egyből elnézést kért (nem ő adta ki a rendelésünket egyébként) én pedig túllépve a kezdeti nehézségeken, nagy izgalmak közepette nekiestem a dögnek.

Azt kell mondanom, hogy a nagy áhitat sajnos elmaradt. Már a látvány is picit csalódást keltő volt a hivatalos képhez képest. Amúgy a ragu rendben volt, bár semmi extra élményt nem nyújtott. A kifliszerűség viszont tényleg nagyon szuper volt, ahogy a sajtréteg is. Viszont a kolbászt sehol sem találtam, ahogy a salátát se sikerült beazonosítani. Persze tudtam jól, hogy nyilván arra a kis vékonka virslire gondolnak kolbász néven, ami kb. a világ megcsúfolásával egyenlő... Na mindegy. Csak szerintem eléggé félrevezető, mert ez bizony virsli volt. Mert a kolbász, az ez. Lehet, hogy kicsit erősnek tűnnek a szavaim, de mivel én tényleg házikolbászt teszek a főztömbe, amit kolbásszal hirdetek, ugyanezt elvárom én is a másik oldalról. Mondjuk ezek után a füstölt virsli nem tudom milyen lehet... (Bár a nagy kavarodásban az is elképzelhető, hogy végül azt kaptam.)
Persze azért annyira nem viselt meg az eset, de a nagy katarzis elmaradt sajnos. Korrekt kis éhségcsillapító volt, de semmi több.

Itt jártam: Almárium Bisztró (II.)

Az utóbbi időben kicsit lelassult az oldal, köszönhetően a Csabi Konyhája élőshownak és az azzal kapcsolatos teendőknek. Így ez az alábbiakban kivesézésre kerülő menüsor se mondhatni igazán frissnek, hiszen még április közepén sikerült újra ellátogatni az idei év egyik nagy felfedezettjének nevezhető Almáriumba. Egyébként emlékszem, nagyon vicces volt, hogy valami új helyet szerettünk volna kipróbálni a környéken, de valami egészen hihetetlen módon mindenhol a csirke valamilyen nem túl ötletes verziója szerepelt a menüben, úgyhogy végül biztosra mentünk és ismét az Almáriumba ültünk be.


Ahogy legutóbb, így most is csupa ínycsiklandozó finomság kapott helyet az étlapon, amiről elsőként egy igencsak jónak hangzó lazacos spárgakrémlevest kértem. Egészen kiváló volt a leves és a lazac is, az egyetlen probléma csupán az adaggal volt, ami lehetett volna sokkal több is. Ez még önmagában akár pozitívum is lehetne, de akkor még csak emlékezetből gondoltuk, de most összehasonlítva a múltkori képekkel eléggé szembetűnő módon csökkent az adagok nagysága sajnos...
Sok jót hallottam már korábban a pofahúsról, így nem is lehetett kérdés, hogy második fogásként a vörösboros vízibivalypofát kérjem, amihez a menü szerint sztrapacska járt... Én meg merek esküdni rá, hogy fel lett cserélve a sörben sült mangalicacsülökhöz járó káposztás tésztával. Vagy lehet hogy nem is vízibivalypofát kaptam, hanem eleve az egész fogás fel lett cserélve? Nem tudom, de szerencsére az ízvilágra így sem volt panaszom, de az adag itt is érezhetően kisebb lett...
Végül a desszert azért erősen javított az összhatáson, hiszen egy egészen egyedi értelmezésben érkezett az asztalhoz egyik nagy kedvencem, a mákos guba egy felfújt formájában, jégkrémmel. Az élmény tehát összességében pozitív volt, bár a kavarodás és az adagcsökkenés azért egy picit beárnyékolta az összképet.

Rendszeres Csabi Konyhája események Budapest belvárosában!

Elérkezett a nagy nap! A tavalyi két burger party (#1, #2) és az idei márciusi chilis bab party után a múlt heti ismételt chilis bab eseménnyel kezdetét vette a mostantól rendszeres időközönként tartandó Csabi Konyhája ÉlőShow! Ennek keretein belül pedig bárki megkóstolhatja a blogon már korábban bemutatott finomságokat. A folytatás után a májusi kínálat részletezőjét olvashatjátok...


Május 02. (péntek)
Egy 32 fős osztálykirándulás számára fogok tejszínes-tárkonyos csirkét készíteni kukoricával és penne tésztával, amiből a terv szerint azért jó pár adag még maradni fog, így az is nyugodtan falatozhat, aki nem rajongója a csípős ételeknek, hiszen ismét rotyogni fog egy kis chilis bab is!
Május 10. (szombat)
Ismét osztálykirándulás az apropó, de egy viszonylag kisebb létszám számára fogom elkészíteni a messzi földön híres tarhonyás lecsómat friss zöldségekkel, virslivel és az elmaradhatatlan békéscsabai házikolbásszal. Egész biztosan új alapokra helyezi mindenkinek a lecsóról alkotott képét, ha ezt megkóstolja. GARANTÁLOM!
Május 15. (csütörtök)
Ismét két fogással fogok készülni, egy igazi MEXIKÓI EST keretein belül. A krémlevesek közül egyik nagy kedvencemet, a kukoricakrémlevest fogom elkészíteni, ami mellé egy igazán ütős burritót is csavarni fogok. Chilis bab rajongók számára kötelező a részvétel! :)

Május 23. (péntek)
A hónap végére való tekintettel egy igazi pénztárcabarát finomsággal, lapcsánkával fogok készülni, ami nem csak sörkorcsolyaként, de önálló fogásként is megállja a helyét. Két verzióban fogom elkészíteni, az egyik húsmentes lesz! És persze valami fincsi kis mártást is kutyulok majd hozzá...
Ennyi tehát, ez lesz a májusi kínálat, a helyszín pedig továbbra is a Bikini Beach terasz bár, a Casa de la Musica Hostel épületének első emeleti teraszán. Ahogy stabilan beáll a jó idő, egy medencében is lehet majd hűsölni akár! De a rossz időtől se kell megijedni, hiszen az asztalok felett fedett a terasz. Gyertek el és kóstoljátok meg valamelyik művemet, vagy akár mindegyiket!!! :)

Facebook esemény.

Burger Mustra #6

Egy picit nagyobb kihagyás után csak összeállt az újabb mustra! Időközben sikeresen szerepeltem a W35 első erősevőversenyén is, és mivel az elmúlt időszakban elég sokat jártam otthon Békéscsabán, úgy gondoltam, hogy meglátogatok 1-2 régi kedvenc helyet, megszakértem a már jól ismert ízeket. Így aztán a négyből ezúttal csupán egy pesti helyszín található, összességében pedig ismét egy egészen kiváló összeállítást sikerült összehozni.


Terminátor Burger @ Véndiófa, Diósgyőr


Egy lillafüredi kiruccanás alkalmával az egyik nap Diósgyőr várának felfedezését követően sikerült véletlenszerűen belebotlani egy roppant gusztusos hamburgert ábrázoló hirdetésbe ami Diósgyőr Burger néven hirdette magát. Mint az nem sokkal később kiderült, ez bizony csak a hátsó bejárat volt, és a hely már közben Véndiófa Bisztró néven fut, én pedig úgy éreztem, hogy ezt mindenképp ki kell próbálni! Belülről egy nagyon szimpatikus kialakítású, régies stílusú hely tárult elénk, ahol mi voltunk az egyetlen vendégek. Ez mondjuk mindig több kérdést is felvet, főleg, hogy szombat este volt, de a miérteket inkább ne is firtassuk. A menülap böngészése közben rögtön megakadt a szemem a Terminátor nevezetűn, ami a következőket tartalmazta: dupla hús, zöldségek, barbecue, cheddar sajt, karamellizált hagyma, bacon, gomba, salsa, guacamole, mindez pedig 1590 forintért. Elég gusztán nézett ki és igazából se az ízére se az állagára nem lehetett panaszom, de valahogy mégsem tudnék különösebben semmit se mondani róla. Jól egyben volt az egész, csak a vége felé kezdett szétesni a kezemben. Az ízek nem voltak túl hivalkodóak, és nem igazán sikerült minden egyes összetevőt sem beazonosítanom/tetten érnem, ellenben kellemes volt az összhatás és éhes sem maradtam utána, még ha néminemű csalódást is okozott a felfokozott várakozások után a terminátor...







Rendelő Burger & Chips @ Rendelő Resto & Bar, Budapest



Néhány hete figyeltem fel a helyre munkába menet a Somogyi Béla utcában sétálva, majd utánaolvasva különösen megtetszett a név köré igen komolyan kialakított design, illetve az igencsak szemrevaló kínálat. Rögtön szemet szúrt a saját burger, így néhány nappal később úgy alakult, hogy kollektívan ellátogattunk egy rendelésre... A belépés után egymás után értek a sokkhatások: hatalmas műtős felirat, infúziós tasakok, tolószék, műtős lámpa, mozis székek, fura fantázianevek, ugyanakkor ez az egész nem egy rideg, hanem egy igen barátságos hangulatot árasztva. Becsülettel végignéztem az étlapot, de én már tudtam rögtön, hogy ebből burger lesz, amit be is rendeltem gyorsan. A többiek a fish & chipsre mentek rá, illetve egyikünk a menüt próbálta be. Egy picit talán túlságosan is sokat vártunk az ételek érkezésére, de ebédidőben talán az a néhány perc extra belefért. Roppant gusztusos kivitelben, vágódeszkán érkezett a burger, jókora hússal, egy hatalmas fémvödör rogyásig teletömve sültkrumplival, valamint egy kis tálkányi ketchuppal. Először bátran kézbe vettem a burgert és haraptam egy jókorát bele, ami szinte azonnal atomjaira is hullott. Talán egy picivel masszívabb buci jót tenne az összképnek, de amúgy semmi gond nem volt vele, majd inkább késsel, villával folytattam a falatozást. A húshoz jó sok karamellizált hagyma, paradicsom, saláta, cheddar sajt és spéci sajtszósz is járt, de a kegyelemdöfést mégis a római köménnyel igencsak bőségesen meghintett sültkrumpli adta meg mennyiségre és minőségre egyaránt! Mindez pedig egy a kategóriájában igen kedvező 1290 Ft-os áron! Abszolút ajánlott az ügy!!!





Big Burger @ Hamburger Bár, Gyula


Nem emlékszem már pontosan, de van vagy 10 éve, hogy itt ettem utoljára. Túlzottan konkrét emlékeim nem voltak a burgerrel kapcsolatban, de abban biztos voltam, hogy minőségi a cucc, a gyulai Hamburger Bár pedig jól láthatóan azóta is kult státuszban tetszeleg. Nemrég a közelben volt dolgom (a reklám helye: egy jó stúdiózás a No Silence-ben), így adta magát a dolog, hogy visszatérjek. Továbbra is nagyon szimpatikus a hely, ami garantáltan szinte mindig tele van, egy baráti jótanácsra pedig be is kértem a Big Burgert (900.-), amihez még azért kértem egy adag héjában sült fűszeres krumplit (400.-) is. Nem sokkal később meg is kaptuk a kaját, amivel a kinti asztalnál táboroztunk le. A szimpatikus kis csomagolást kibontva egy igencsak gusztusos burger tárult elém, ám először a krumplit kóstoltam meg, ami egész egyszerűen hibátlan volt. Majd jöhetett a burger, amiben egyébként 16 dkg húspogácsa, 8dkg pirított lapsajt, sült lyoni hagyma és az ilyenkor szokásos egyéb zöldségek kaptak helyet. Mindenféle hivalkodó ízvilág helyett egész egyszerűen egy tökéletes ízharmóniával kápráztatott el az egész. Szinte hihetetlen, hogy ilyen árkategóriában (a legolcsóbb versenyző a kínálatban a sajtburger már 500 forintért!) valami ilyen jó legyen. A pirított zsemle, az egészen vaskos hús, a sajt és a zöldségek mind egy kiváló együttessé álltak össze, egy igencsak bőséges étkezést biztosítva. Aki errefelé él, annak nem kell bemutatni, aki viszont valamilyen okból kifolyólag erre jár, annak pedig kötelező kipróbálnia!




Speed Burger @ Speed, Békéscsaba

És akkor el is érkeztünk egy igazi legendához, a békéscsabai Speedhez, amihez megannyi emlék fűz, nem mellesleg pedig a város egyik igazi nevezetessége, a régió első minőségi gyorskajáldája, amihez foghatót azóta sem találni. Az pedig egy külön érdekesség a történetben, hogy egy időben a közvetlen szomszédságában próbáltunk a zenekarommal, haha... A Speednek van egy külön pizzéria része is, de az igazi mámort nem ez jelenti, hanem a kisebb helyiségben készülő hamisítatlan tortilla és hamburger. Az esetek többségében, úgy 90%-ban tuti hogy mindig csabai csípős tortillát ettem az évek során, amihez foghatóval tényleg nem találkoztam még azóta sem. Persze az évek során változott ez-az (igen, sajna a minőség is), meg persze nyilván én is akkor ettem a legfinomabbakat, amikor ismerősök melóztak ott, haha, de most már csak eme cikksorozat miatt is a hambi mellett döntöttem. A hús itt is ugyanaz, mint a tortillában, egy egészen elképesztő módon pikáns és egyedi ízvilágú marhahúspogácsa, amiről becsukott szemmel megmondanám bármikor, hogy ez Speed! A zsemle valójában semmi extra, de mégis működik, ahogy a többi összetevő is: a spéci speed-majonéz, gomba, sajt és a zöldségek.Mindez pedig 710 forintért, dupla hússal! Az alap hamburger pedig csak 530. A tortillák árai is ezen a vonalon mozognak, ami több, mint baráti. A különböző összeállítások is mind megnyerőek, tehát nincs mit ragozni, egy igazi fénypont ez a viharsarki éjszakában!





Burger Mustra #1 [Magic Burger, Retro Amerika Étterem (Pécs), ...]
Burger Mustra #2 [Zöld Pardon, Kaja.hu, ...]
Burger Mustra #3 [Bodega, Burger House, Belfrit, ...]
Burger Mustra #4 [W35, Kandalló, Bajor Söröző] 
Burger Mustra #5 [Pig37, Burger House, Attaboy!, Roni]

Szilvaszószos marha tojásos rizzsel

Az egész recept alapötlete onnan indult, hogy már nagyon régóta volt egy üveg jó kis ázsiai szilvaszószom, ami viszont méltatlanul feledésbe merült az idők során. Azt rögtön eldöntöttem, hogy valamilyen marhahúsos ételt fogok készíteni, gyorsan át is gondoltam, hogy mi lenne a legjobb összeállítás és egy gyors piaci körséta alkalmával be is szereztem az összes szükséges hozzávalót...

Tovább
süti beállítások módosítása
Mobil