Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Pikáns tepsis gomba

2015. március 07. - Csabi Konyhája

Egyszer csak az ölembe hullott fél kg csiperkegomba. Sokáig nem akartam tartogatni, így gyorsan átgondoltam a lehetőségeket. Mivel épp elég sok kaja volt már így is a hűtőben semmi komolyba nem akartam belevágni. Rögtön eszembe jutott egy jó krémleves, de most valahogy nem volt hozzá hangulatom. Így végül jött a tepsis ötlet, amihez egy minimalista szósz dukált még bónuszként.


A gombákat megmostam és megszabadítottam a száruktól. A tepsibe úgy helyeztem el a fejeket, hogy az üreges részük felfelé nézzen. Közben kikevertem egy kis pohár tejfölt 1tk házi erős paprikakrémmel, 1 nagy gerezed reszelt fokhagymával és 1ek mézzel. A gombákat finoman meglocsoltam egy kis olívaolajjal, sóztam, borsoztam és finoman megszórtam még egy kis rozmaringgal minden egyes gombát. Ezt követően 1-1 bő teáskanálnyi keveretet kanalaztam az üregekbe, a maradékban megforgattam a szárakat is és elhelyeztem a tepsiben az összes résztvevőt. Ha marad szósz (nekem egy kevés maradt), azt még bátran csorgassuk szét a gombafejeken. Előmelegített, 200 fokos sütőbe, alufóliával letakarva betoltam a tepsit fél órára.



Néhány perc múlva valami hihetetlenül komoly illatfelhő kezdett el szivárogni a sütőből. A fóliát levéve szembesültem a ténnyel, hogy (nem túl meglepő módon) jó sok vizet eresztett a gomba, de még így is elég biztatónak tűnt az egész. Minden egyes gombafejre odavarázsoltam még egy-egy csipetnyi reszelt trappista sajtot és további 10 percre visszatoltam a sütőbe. Egyébként a reszelt sajttal picit körülményes volt bajlódni, így igazából apró kockákat is lehetett volna a fejekre helyezni, illetve sima trappista helyett lehet füstöltet is használni a további pikantéria kedvéért. Miután kivettem, néhány percet pihentettem, majd szépen kiszedegettem a gombákat. Egyszerűen pont tökéletes, még finoman roppanós maradt a gomba, és nagyon jó összhangba került a szósszal és a sajttal. Akár köretként, akár magában falatozva is nagyszerű élmény. Vigyázat! Abbahagyni szinte lehetetlen... :)


A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr498577108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása