Nagyon szeretem a Kronenbourg 1664 Blanc búzasört, aminek különleges ízvilágát a hozzáadott citrusnak és koriandernek köszönheti és régóta terveztem már, hogy egyszer majd valamit főzök a felhasználásával. A legutóbbi egyszerű de nagyszerű fokhagymás-tejfölös csirke receptemet turbóztam fel kissé ehhez a mostani ételhez.
Két evőkanálnyi kókuszolajon fehéredésig pirítottam, kavargattam 1kg kockázott csirkemellet, amit ezután 1-1tk sóval, őrölt köménnyel, borssal, korianderrel, gyömbérrel és egy késhegynyi habanero chilivel fűszereztem, valamint 5 nagyobb gerezd (22g) fokhagymát is reszeltem rá. Egy alapos összeforgatást követően az 500g krémfehérsajt is a lábasba került. Érdemes előtte kisebb darabokra vágni/törni/morzsolni, hogy könnyebben tudjuk kavargatni, hamarabb elolvadjon. Egy-két perccel később egy csokor felkarikázott újhagyma (100g) és egy felkockázott lilahagyma (200g) is csatlakozott a díszes társasághoz 500g csiperkegombával együtt. Én szeretem ha kicsit rusztikusabb, nagyobb darabokban megmarad a gomba, de ez persze ízlés dolga. Ekkor felöntöttem egy doboz (500ml) Blanc sörrel és a forrást követően 100g rizst is még hozzáadtam és 15 percig (illetve a rizs puhulásáig) rotyogtattam, időnként megkeverve. Ekkor fedő alatt pihentettem még 5 percig és végül egy egészen mesés, krémes állagúra sűrűsödött a szaft és már nagyon kíváncsian vártam, hogy milyen íze lehet ennek az igencsak vadul illatozó ételnek.
Az első falatnál fel is hördültem, hiszen én magam se voltam felkészülve egy ennyire intenzív és különleges ízélményre. A fűszerezés és a sör kettőse egy egészen parádés ízélménnyé állt össze és minden előzetes várakozásomat sikerült felülmúlni ezzel. Eddig is szerettem ezt a sört, de most elég nagyot nőtt a szememben és egész biztosan fogok még majd valamit főzni a felhasználásával a későbbiekben is. (4-5 adag)