Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Házi kacsatepertő

2017. január 11. - Csabi Konyhája

Ahogy a nemrégiben írt rosé kacsamell esetében, így itt is egy még a nyáron kapott szeretetcsomag volt a kiváló alapanyag forrása, amit ezúton is köszönök még egyszer kedves barátomnak. Én nagy tepertő rajongó vagyok, és mivel két csomag kacsahájat is kaptam (egyik 90dkg, a másik 1kg), így elég egyértelmű volt, hogy mit kell készítenem belőle, az már egy másik kérdés, hogy korábban még otthon sose csináltam, bár régen sok disznótoron is részt vettem már és hát előzetesen végiggondolva se tűnt túlzottan nagy ördöngösségnek az elkészítése.

dsc01239.JPG

Azért biztos ami biztos alapon, utánaolvastam a neten és az egyik legszimpatikusabb, lépésről lépésre leírt folyamatot követtem végig, bár az igazat megvallva eléggé szkeptikus voltam azzal kapcsolatban, hogy mégis mi a francért kell fedő alatt rotyogtatni az egészet, hiszen én előzetesen egy bacon ropogósra pirításával hoztam párhuzamba a tepertőkészítést. Első körben az átmosást követően egy kicsit kisebb darabokra vágtam, illetve az oda nem illő darabokat kivágtam és mindenféle zsiradék hozzáadása nélkül, a cikkben leírtak szerint követtem a lépéseket, azaz fedő alatt, alacsony hőfokon kavarás nélkül vártam a csodát, haha. :)

Nekem 1 óra alatt nem sok minden történt, igazából tök jól főtt a háj a fedő alatt, úgyhogy ekkor úgy döntöttem, hogy elég lesz a hülyeségből, és felerősítettem a hőfokot és sűrű kavargatás közben készre pirítottam kb. 20-30 perc alatt. Egészen apróra összesült a tepertő, de ettől függetlenül nagyon finom lett. Puha kenyérrel, némi lilahagymával igencsak emberes fogás két fő részére.

A második körben hallgattam a józan paraszt észre, és csupán a szilánkokat kivágva, meghagyva a nagyobb darabokat, fedő nélkül, maximális hőfokon kezdtem neki a folyamatnak, sűrű kevergetés közepette. 10 perc alatt elég szép "levet" eresztett az egész, ekkor visszább vettem közepes hőfokra, és így rotyogtattam tovább a kacsaháj halmomat. Szépen kezdtek időközben kunkorodni és barnulni is, sokkal jobban éreztem azt, hogy ebből tepertő lesz, mint a legutóbb. Egy idő után már nem nagyon kellett kavargatni sem, hiszen igencsak bőséges zsírban fortyogott az egész, és egy óra után késznek ítéltetett a dolog. Mindkét esetben egy majdnem teli befőttes üvegnyi zsír született, ami elég jó hír, a tepertő viszont most is egész kis darabokra összesült, de az első próbálkozáshoz képest azért szimpatikusabb lett a végeredmény. Ezúttal a kenyéren kívül még savanyú káposzta volt társ a falatozásban, szerintem tök jól passzol hozzá. Aki nem fél kicsit bebüdösíteni a lakást, annak mindenképp csak ajánlani tudom, hogy tegyen egy próbát, illetve szívesen veszek bárminemű jó tanácsot a tökéletes tepertő elkészítéséhez!

dsc01238.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9412109471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vén motoros 2017.01.11. 19:23:04

És a töpörtyűnem lett túl kemény, szívós vagy rágós?
Én mindig úgy láttam az öregektől, hogy felöntik vízzel, főzik (hogy puhuljon), majd leveszik a fedőt, nagyra nyitják a gázt. Előbb elforr a víz, majd a visszamaradó zsírban kezd pirulni és sülni. Ilyenkor már nem szabad magára hagyni, mert igen hamar túlsülhet és kesernyés lehet. Én ki is szoktam nyomni, mert anélkül az én ízlésem szerint túl zsíros lesz a kacsatepertő.
Amúgy egészségetekre. Szerintem csak só és egy sercli kell hozzá...

élhetetlen 2017.01.11. 22:39:38

@Vén motoros: Nehéz ez, ahány ház… Én nem felöntöm vízzel csak öntök alá egy centit, és nem nyitom nagyra a gázt, hagyok időt, hogy lassú tűzön kisüljön a zsír a hájból. És, mielőtt készre sül, meg is sózom, sós a töpörtyű is, a kacsazsír is, azaz, minden kész.

mpl 2017.01.12. 08:24:27

Kezdésnél egy kevés víz alá, hogy a gőzben puhuljon, lassú tűzön , amig majdnem minden zsírja kisül-ha nincs időd, türelmed, ne állj neki-aztán, amikor már majdnem kész, egy kis tej bele, attól lesz ropogós a töpörtyű...és nagyobb langon pirítani kis ideig.
Klasszikusan hagymával, de ez már ízlés dolga

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2017.01.12. 08:43:45

@Vén motoros: Köszi, hogy leírtad a Te verziódat. Nekem nem lett se túl kemény, se szívós, se rágós. :) Én vizet nem tettem alá, mivel eleve megmostam a hájat és fagyós is volt, így úgy voltam vele, elég lesz annyi víz, ami ezek után visszamaradt.

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2017.01.12. 08:48:38

@mpl: Ahogy az első kommentelőnek is írtam, én pluszba nem tettem vizet alá, mivel eleve fagyós volt a háj, plusz meg is mostam, engedett ki vizet így szerintem eleget, és igazából a fedő nélküli verzióban is egy órán át fortyogott és szerintem elég jó lett. :) Fú, ezt a tejes dolgot máshol is olvastam, nekem picit furán hangzik, de lehet kipróbálom majd legközelebb. ;) Köszi a tippeket!

Jakab.gipsz 2017.01.12. 10:24:20

Kösz a tippeket, a mamafőnök rendszerint elszúrja ezt a tepertő ügyet.

Kicknick 2017.01.12. 16:00:37

Sosem sütüttem lángon...mondjuk én a zsirja miatt szoktam, sütőben letakarva fóliával 1,5 óra kb közepes lángon. Aztán persze közben ránézek. Ha már meg okés akkor leöntöm a zsirt és max egy kicsit piritok rajta, de legutóbb az se kellett.

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2017.01.12. 16:06:06

@Jakab.gipsz: tényleg ahány ház annyi szokás, mindenesetre sok sikert hozzá legközelebb! :) következő alkalommal én is ötvözöm majd az itt összegyűlt tippeket, haha.

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2017.01.12. 16:06:53

@Kicknick: húúúú, érdekesen hangzik ez a sütős dolog, köszönöm a tippet!

cilv27 2017.01.12. 20:02:27

én libahájat szoktam kisütni rendszeresen. soha nem teszek alá vizet. mi az, aminek meg kell puhulnia egy hájon? és mi tart ezen másfél órát?? szerintem 1 kg háj max. (de nagyon max!) háromnegyed óra, mosástól számítva.
soha nem vennék lefagyasztott hájat, mikor lehet kapni frisset, és azon látszik is, hogy milyen. (és hogy mostad meg fagyosan?? az egész klocnit kívülről? az nem valami sok) simán felteszem közepes lángra, fedő nélkül, ott kell lenni mellette, és kavargatni időnként. mikor már majdnem kész a töpörtyű, leszűröm a zsírt, és visszateszem a töpit pirulni. (óvatosan!) mikor megfelelően megpirult (inkább világos legyen) mehet a szűrőbe, és jól ki kell nyomkodni fakanállal. én sütés közben is szoktam a fakanállal a lábas oldalához nyomkodni, és, ha nem serceg, akkor kész. (meg azt látni az egészen.). vigyázz, nehogy magadra borítsd! :-)
egyébként jól néz ki a végeredmény!

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2017.01.13. 08:42:49

Csak hogy legyen még egy vélemény: én úgy tanultam, hogy a sertéstöpörtyűhöz kell tejet, a baromfihoz vizet adni. Úgy szoktam, hogy kevés vizet teszek alá, lassan főzöm, majd sütöm, fedő nélkül. Amikor már csak zsír van rajta, serceg, sül, és már szép barnás-pirosas színe van, elzárom alatta a tűzhelyet. Ekkor a fedőt kezembe fogva - készenlétben tartva - belelöttyintek egy kiskanálnyi hideg vizet, gyorsan lefedem. Szörnyűséges zajt csap ;) és amikor annak vége, le lehet szűrni. Így egészen porhanyós lesz, és nem kell nyomkodni, mert nem marad benne fölösleges zsír. (Így tanultam a nagymamámtól, ez már jó régen volt, de azóta is bevált.)

Csabi Konyhája · http://csabikonyhaja.blog.hu 2017.01.13. 12:44:14

@cilv27: A hájat kaptam egy barátomtól, aki ezzel foglalkozik, így a minőség megkérdőjelezhetetlen volt számomra. Aztán természetesen hamarabb kivéve a fagyóból, felolvadás után mostam meg. :)
Igen, erről a leszűrés dologról már több helyen olvastam, lehet benne valami. Köszi a tippeket! ;)
süti beállítások módosítása