Nagy kedvencem az édesburgonya, amiből legutóbb egy isteni krémlevest készítettem, most pedig elérkezett az ideje, hogy egy korábbi, kissé félresikerült próbálkozás után végre elkészítsem a saját kis sültkrumplimat, édesburgonyából!
Egyetlen igen méretes (50dkg) krumplival dolgoztam, amit mosás után a képen is látható, kb. fél centis hasábokra szeltem. Két evőkanál olívaolajjal meglocsoltam, sóztam, gazdagon borsoztam frissen őrölt tarkaborssal és még két teáskanálnyi rozmaringgal is megszórtam, majd alaposan összeforgattam a hasábokat. Egy kicsit túl sok lett az én tepsimbe (26x36cm) ez a mennyiség, de még így is sikerült elhelyezni mindet, bár állítólag úgy az igazi, ha nem érnek egymáshoz az egyes darabok. 220 fokra előmelegített sütőbe toltam 20 percre, féltávnál pedig megforgattam a hasábokat.
A végén még grillfokozaton további 10 percet túlóráztam annak reményében, hogy sikerül ropogósra pirítani a külsejét a krumplinak. Igazság szerint már 10 perc után elég puha lett minden egyes darab, meg is lepődtem, de a második 10 perc után szerettem volna ha kicsit ropogósabb lesz a végeredmény, de féltem, nehogy odaégjen, így nem kockáztattam az extra 10 percnél többet inkább. A végeredmény így is parádés lett, nagyon finom és kiváló állagú krumplicsoda született, amihez egy jó kis tejfölös mártogatót is készítettem. Egy nagy doboz tejfölhöz facsartam egy negyed citrom levét, gazdagon borsoztam tarkaborssal, sóztam, valamint még petrezselyemmel és Texas BBQ fűszerkeverékkel is megszórtam, majd jó alaposan elkevertem az egészet.
Az egyetlen probléma ezzel a krumplival, hogy lehetetlen abbahagyni, illetve gyorsan elfogy, viszont két ember kellemesen be tud lakmározni egy ilyen adagból. Azt hiszem sokszor elő fogom még venni ezt a receptet, illetve biztos ki fogom próbálni kisebb-nagyobb módosításokkal más zöldségekkel is!