Gasztro Túra - Saját készítésű ételek, illetve különböző élmények, tapasztalatok a hazai és külföldi ízek világából!

Csabi Konyhája

Burger Mustra #124 - Firpo Burger, Budapest

Ha egy hatalmas és finom burgerre vágysz, ami egyszerre modern és retro.

2017. február 07. - Csabi Konyhája

A Firpo Burger neve már ismerősen csengett számomra a látogatást megelőzően, hiszen olvastam is már róluk szóló cikket, illetve a nagy burger listám alatt is ajánlotta valaki, így aztán gyorsan előre is vettem a sorban, és ahogy legutóbb, úgy most is az Üllői út felé vettem az irányt, most ráadásul egy olyan részére, ahol kb. szőkőévente egyszer járok, ez pedig a Klinikák és a Nagyvárad tér közötti rész, az Orczy park mellett.

dsc01480.JPG

A pici kis helységbe lépve hamar lebukok a fényképezőmmel, de szerencsére ugyanilyen hamar be is indul a spanolás, ami sok extra infóval is járt, hiszen a pult mögött serénykedett a Firpo atyja is, szeretem az ilyesmit egyébként mindig. Mivel előzetesen nem ástam annyira mélyre magam előélet tekintetében, így kissé meglepett, hogy mindössze októberben nyitott az egység, de elmondásuk szerint nagyon szépen dagad a vevőkör és rengeteg a visszajáró vendég is. A szagelszíváson ezerrel dolgoznak már a srácok, mert hát jelen állapotok azért elég durvák, haha, de valamilyen szinten egyébként megvolt a dolognak a maga bája. Van egy emeleti rész is, ami egyelőre nem funkcionál, de elmondásuk szerint az is a vendégtér része lesz hamarosan, ami nagyon jó ötlet, mivel lent 5 ember esetén már kb. teltház van. Közben az étlapot végigvizsgálva sikerül kiválasztanom a Firpo Extrát (1650.-), és a két választható méret közül rá is mentem egyből a nagyobbikra, ami 22dkg-os húspogácsát jelent.

Landol is egyből egy brutálisan nagy húspogácsa a rostlapon, a másikon pedig egy a hús méretéhez passzoló szintén hatalmas zsemle. A kérdésre, hogy mennyire legyen csípős, drága tesztpartner cimborám egyből rávágta, hogy óóó hát legyen minél durvább, bírjuk mi! Ez már csak azért is vicces, mert egyedül az ő burgerében nem volt semmilyen erős, úgyhogy ezúton is köszönöm neki, haha! Már csak a készületeket végigkövetve is arra jutottam, hogy ez a burger egyszerre modern és retro, ez a kettősség pedig csak tovább nőtt bennem az elfogyasztása közben is. Mire teljesen összeáll a burger, egy igencsak méretes mini szörnyeteggé nőtte ki magát, én pedig gyermeki lelkesedéssel vetettem bele magam a falatozásba. A zsemle igazi régimódi édeskés buci, de a lehető legjobb fajtából, friss, könnyed, mégis elég masszív alap. A hústól teljesen padlót fogtam. Egyrészt nagyon dicséretes, hogy hatalmas buci ide vagy oda, a hús a legutolsó milliméterekig kitöltötte azt, és bár 22dkg, ehhez az is kellett, hogy a megszokottnál vékonyabbra legyen összenyomva, ami nekem nem épp a kedvencem, de hamar túlléptem ezen, hiszen nem okozott mély sebeket a dolog. Az ízvilágon viszont a mai napig nem tudok napirendre térni. Kapott egy nagyon jó, nem éppen szokványos spéci fűszerezést, ami természetesen hétpecsétes titok. A zöldségek (lilahagyma, csemegeubi, jégsaláta) bőkezűen lettek adagolva, ahogy a jalapeno is. A srácok mondták, hogy nemrég cseréltek márkát, mert az előzővel nem voltak elégedettek, nem csípett eléggé.... Hát.... ez bizony csíp, megerősíthetem, jó döntés volt a váltás. Érdekes, hogy az iszonyatos paprika mennyiség ellenére mégsem vitte el az összképet, mindent végig ki tudtam érezni az összeállításból.

Eléggé eklektikus volt ez a burger, így a bacon és a sajt nem is igazán jutott már kitüntetett szerephez, de ez a burger, és hát főleg ezen az áron egész egyszerűen döbbenetesen durva! Van még persze hova fejlődnie a helynek, de úgy érzem, hogy a kijelölt irány maximálisan támogatásra érdemes, és csak sok sikert és kitartást tudok kívánni a továbbiakhoz! Akinek útba esik a hely, mindenképp térjen be, akinek pedig nem, mindenképp érdemes útnak indulni, hiszen azért nem a világ vége ez.

dsc01477.JPG

Nem hagyott nyugodni a dolog, és néhány nappal később ki kellett próbálnom, hogy mit tudnak a srácok kiszállítós fronton, ami főleg egy hamburger esetében egy borzasztó ingoványos talaj és nálam évek óta az Attaboy! az etalon a témában. Igazából nem is volt kérdéses, hogy a másik névadót, a Charlie Firpo Burgert (1450.-) rendeltem meg, természetesen óriás verzióban, így pedig a hatalmas húspogácsán kívül még paradicsom, lilahagyma, BBQ szósz és hát bizony hagymás bab került a zsemlébe. A honlapon található információ szerint most már a 8. és 9. kerületen kívül az 5., 6. és 7. kerületbe is vállalnak házhozszállítást. Az én esetemben ez 100 Ft-os többletköltséggel járt a VIII. kerületbe, ami tekintettel a burger igencsak baráti árára, teljesen rendben van.

Ami iszonyatosan meglepett, az bizony a futár 25 perccel későbbi megjelenése volt! Ez már igen, hatalmas pacsi! Az alufóliába csomagolt hambi egy kis lapulást leszámítva hibátlan állapotban és értelemszerűen még melegen érkezett meg, mintha csak a helyszínen vettem volna át. Így kell ezt csinálni! A zsemle hozta a már megismert minőséget és a hús is ugyanolyan kiváló fűszerezésű volt, mint legutóbb. A hagymás bab és a szósz kellemesen pikáns extra dimenziót adott az ízvilághoz, biztosítva az előzetesen remélt pluszt. Az adagra ezúttal sem lehetett panaszom, ahogy az összkép is borzasztó izgalmas, érdekes és abszolút szerethető volt. Ismét egyszerre ütött a modern és retro érzés, nem mellesleg pedig a helyszínen kapható művek mellett a kiszállított hambik is magas szinten muzsikálnak ezek szerint. Összességében tehát akinek sikerült felkelteni az érdeklődését, garantált, hogy nem fog csalódni, ha ellátogat a Firpóba!

dsc01545.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://csabikonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2312179068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása